HesapKurdu logo

BES'ten Nasıl Emekli Olunur?

Güncelleme: 18.01.2023
Yayımlama: 30.05.2022
Paylaş
İçindekiler

BES Nedir?

BES kısaltması ile bilinen Bireysel Emeklilik Sistemi, aktif çalışma hayatında yapılan tasarrufların uzun vadede değerlendirildiği bir özel emeklilik sistemidir. BES’ten emekli olmanın ilk şartı sistemde toplamda 360 ay, yani on yıl süreyle birikim yapmaktır. BES’ten emekli olabilmek için gereken diğer şart ise 56 yaşını doldurmaktır. On yıl boyunca BES’te kalan kişiler 56 yaşından sonra BES’ten emekli olabilir ve birikimini toplu ya da aylık, üç aylık, altı aylık ödemeler ile geri alabilir.

Süre Dolduğunda BES Emekliliği Zorunlu mu?

On yıl veya 56 yaş dolduğunda emeklilik zorunlu değildir. İsterseniz, birikim yapmaya devam edebilir, böylece daha fazla devlet katkısı elde edebilirsiniz. BES’ten emekli olup birikimlerinizi almaya başladıktan sonra ise sisteme dönüş yapamazsınız. Emeklilik sonrası, toplu ya da dönemsel olarak ödeme alan kişiler daha sonra katkı payı ödemesi yapamaz. 

BES Birikimi Nasıl Hesaplanır?

Yaşınız ile BES’ten emekli olmayı planladığınız yaş arasında geçen sürede yapılan aylık BES ödemeleri ile birikiminizi hesaplayabilirsiniz. BES’e ödenen aylık katkı payı, kişinin isteğine göre değişir. Katkı payının yanı sıra yüzde 25’lik devlet katkısı da hesaba katılmalıdır. En az üç yıl sistemde kalmak şartı ile sisteme ödediğiniz katkı payının yüzde 25’i kadar da devlet, birikiminize katkı sağlar. BES birikimi hesaplanırken, aylık ödediğiniz katkı payını, yüzde 25 devlet katkısını ve ödeme yaptığınız ay sayısını hesaba katmalısınız.

BES Birikimi Nereden Takip Edilir?

BES birikimlerinizi, maaş müşterisi olduğunuz bankanın emeklilik sistemi üzerinden veya e-devlet üzerinden Emeklilik Gözetim Merkezi aracılığıyla takip edebilirsiniz. Emeklilik Gözetim Merkezi, bireysel emeklilik sisteminin güvenli ve etkin biçimde işletilmesini sağlamak ve katılımcıların hak ve menfaatlerini korumak için devlet tarafından hayata geçirilen bir sistemdir. 

BES Katkı Payı Ödemelerine Ara Verebilir miyim?

BES üzerinden yaptığınız birikimlere belirli aralıklar ara verebilir, daha sonra sisteme tekrar dahil olabilirsiniz. Ancak BES’ten çıktığınız veya yeniden giriş yaptığınız durumlarda birikiminizde belirli oranlarda kesintiler olur. BES, sistemde kaldığınız süre uzadıkça kazancınızın da arttığı bir sistemdir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.