Altın Çeşitleri Nelerdir?

Güncelleme: 11.08.2023
Yayımlama: 28.07.2023
Paylaş
İçindekiler

Piyasada farklı altın türleri bulunur. Gram altın, çeyrek altın, tam altın, cumhuriyet altını gibi farklı isimlerde bulunan altınlar ağırlığına ve ayarına göre isimlendirilir. Yatırımcılar altını hem fiziki hem de bankaların altın hesapları aracılığıyla satın alabilir. Güncel altın fiyatlarını takip etmek için anlık altın fiyatları sayfamızı ziyaret edin. 

Altın Çeşitleri ve Altın İsimleri 

Altın çeşitleri ve fiyatları gramajları ve ayarlarına göre farklı şekillerde bulunur. Türkiye’de üretilen ve satın alabilecek altınlar şu şekilde sıralanabilir;

Gram Altın

1 gram ağırlığındaki altın türüne verilen isimdir. Genellikle 22 ve 24 ayar olarak üretilmektedir. 22 ayar altının saflığı 0.916 iken 24 ayar 0.995 saflığındadır. 

Çeyrek Altın

22 ayar olan çeyrek altın, 18 mm çapında 1,75 gr. (kulpsuz olarak) ağırlığındadır.

Yarım Altın

22 ayar olan yarım altın, 3,50 gram ağırlığındadır. Has altın karşılığı 3,21 gramdır. 

Tam Altın

30 mm olan tam altın, 22 ayardır. Ağırlığı ise 7,016 gramdır. 

Cumhuriyet Altını

22 ayar olan cumhuriyet altını 7,216 gram ağırlığındadır.

Ata Altın

Cumhuriyet altını türlerinden biri olan Ata altın tarihsiz bir şekilde piyasaya sürülmüştür. Bu nedenle alım satımlarda tarihe bakılmaksızın değerlendirilir. 

Reşat Altın

Genellikle tam ve cumhuriyet altını ile karıştırılan Reşat altını 22 ayardır. Çeşitlerine göre 7,2 gram, 18 gram ve 36 gram ağırlığındadır. 

Hamit Altın

Reşat altın ile aynı özelliklere sahip olan Hamit altın sadece görünüş olarak farklıdır.

Gramse Altın

22 ayar olan gramse altın 10 çeyrek altın ya da 5 yarım altına denktir. 


En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:

* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faizi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


En Değerli Altın Hangisi?

Uzmanlar en değerli altını gram altın olarak görmektedir. Bunun asıl nedeni gram altının işçilik maliyetinin bulunmaması ve satışlarda değer kaybının olmamasıdır. Altın uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Yatırım yapmak isteyenler için en değerli altın ile yatırım yapmak oldukça önemlidir. Altın fiyatları uzun vadede artış gösterdiği için bankaların sunduğu vadeli hesap ile altın almak ya da bir kuyumcudan alarak birikim yapmak tavsiye edilebilir. 

Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?

Sahte altının anlaşılması için birçok yol bulunur. Altının sahte olup olmadığını anlamanın en kesin yolu bir kuyumcu tarafından incelenmesidir. Bunun yanı sıra altının rengi, orijinallerine göre boyutu, ağırlığı da size altının sahte olup olmadığı konusunda bilgi verecektir. 

Kaç Çeşit Gram Altın Var?

Gram altın genellikle 22 ayar ve 24 ayar olmak üzere satışa sunulur. Gram altın 1 gr., 5 gr., 10 gr., 50 gr., 100 gramdan oluşan, 995 ya da 999,9 saflıkta standart ağırlık ve standart saflıkta da piyasada bulunabilir. Gram altın hem yatırım yapmak isteyenler için hem de hediye almak isteyenler açısından oldukça tercih edilen bir altındır. Son dönemlerde gram altının alt çeşitleri de piyasaya sürülmüştür. Bunlar genellikle hediyelik olarak tercih edilen yarım gram ve çeyrek gram altınlardır. Gram altın fiyatları, günlük piyasa değerleri ile kolay bir şekilde takip edilebilir.

Reşat Altın Kaç Çeşittir?

Reşat altın genellikle 2,5'luk ve Reşat 5'li olarak bulunur. Osmanlı döneminde Sultan Beşinci Mehmet Reşat adına basılan reşat altın, Cumhuriyet altınından daha değerlidir. Bunun asıl sebebi bulunmasının zor olmasıdır. Alım satım sırasında cumhuriyet altını ile aynı şekilde işlem görmektedir. 

Reşat altın alınırken mutlaka orijinalliğini doğrulayacak sertifika ya da kart istenmelidir.

En Büyük Altının Adı Ne?

En büyük altın tam altın olarak bilinse de aslında piyasadaki en büyük altın gramse altındır. Gramse altın 10 çeyrek altın ya da 5 yarım altına denk gelir. Tam altın ise 4 çeyrek altın ve 2 yarım altına denk gelmektedir.

Altın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altın sahtesi kolay bir şekilde üretilen ve piyasada oldukça sahtesi bulunan bir madendir. Bu nedenle altın alım satımlarında dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir;

  • Altın alım satımı yapacağınız kuyumcuların güvenilir olması gerekmektedir.
  • Altın alırken TSE belgesi kontrol edilmelidir. 
  • Alınan altının faturası mutlaka istenmelidir. 
  • Altının alındığı kuyumcuya ait damga kontrol edilmelidir. 
  • Özellikle ziynet eşyalarında ve büyük altın alımlarında altınların sertifikası ya da altın kartları istenmelidir. 

Kredi kartıyla altın alınır mı öğrenmek için kredi kartı ile altın alınabilir mi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Bankadan Altın Alınır mı? 

Ülkemizde altın almak isteyen kişiler hem kuyumculardan hem de bankaların altın hesapları aracılığıyla altın alım satımı yapabilir. Ülkemizde oldukça sık kullanılan mevduat hesapları arasında yer alan altın hesapları, şubeden ya da internet bankacılığı ile kolay bir şekilde açılabilir. Altın hesabı açmak isteyenlerin öncelikle kendilerine en uygun bankayı, faiz oranları ve kâr payını araştırmaları gerekir.

Bankalardan altın alım satımları sırasında isterseniz banka üzerinden altın satın alabilir isterseniz elinizde bulunan altınlar ile işlem yaptırabilirsiniz. Banka üzerinden satın aldığınız altınlar, altının değeri üzerinden artış- azalış ile hesabınıza yansımaktadır.  Bankalarda altın fiyatları anlık olarak değişmektedir ve kolay bir şekilde takip edilebilir.

Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için altın hesabı açmak sayfamızı inceleyebilirsiniz.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder