Araç lastikleri öncelikle güvenlik olmak üzere, yakıt maliyeti, parça ömürleri, fren mesafesi olmak üzere araçlarla ilgili olarak birçok konuyu etkilemektedir. Bundan dolayı aracın genel motor bakımı kadar, lastik bakımları da önemlidir. Şimdi lastik bakımlarında nelere dikkat etmeniz gerektiğine bir bakalım:
Lastik bakımı için kullanıcı açısından en önemli ve en basit konuların başında, lastik hava basıncının düzgün olmasını sağlamak gelmektedir. Bunun nedeni, lastik hava basıncının az ya da çok olması aracın çok yakıt tüketmesine, fren mesafesinin uzamasına ve lastik ömrünün kısalmasına neden olmaktadır.
Basıncın kaç olması gerektiği ise aracın modeli ile lastik türüne göre değişmektedir. Aracın lastik basıncının ne olması gerektiğini ise genellikle bagaj veya kapının kenarlarında yer alan bilgilendirme panolarından öğrenebilirsiniz. Eğer aracınızda böyle bir bilgilendirme yer almıyorsa, yetkili araç bayileri ile lastik satıcılarından öğrenebilirsiniz.
10 yıllık araç yakıt masrafınızı, yakıt artış ortalamasına göre hesaplamak için Yıllık Yakıt Masrafı Hesaplama aracımıza bakabilir, araç muayene işlemleri ile alakalı Araç Muayenesi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sıfır lastik diş derinlikleri 7 - 8 mm arasında olmaktadır. Genel tavsiye olarak ise 1,6 mm altında diş derinliğine sahip olan lastiklerin mutlaka değiştirilmesi yönündedir. Zaten 1,6 mm ve altında diş derinliğine sahip olan araçlar muayeneden geçememektedir. Bundan dolayı güvenli bir sürüş için özellikle 2 yaşından büyük olan lastiklerinizin, belirli aralıklar ile (6 ay gibi) lastik diş derinliğini ölçtürmeniz, sizin açınızdan faydalı olacaktır.
Çok yanlış uygulamalardan bir tanesi de araç lastiklerinden iki tanesini değiştirmektedir. Bu uygulama daha çok aracın çekiş gücü veya ağırlıklı dönüş yönünde olan lastiklerin diğer iki lastikten daha fazla aşınması sonucunda yapılmaktadır. Ancak bu uygulama sanılanın aksine çok tehlikeli ve tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Bunun nedeni, yeni alınan lastiklerin diş derinliklerinin, eksi olan lastiklere oranlandığında 2-3 kat fazla olmasından dolayı, özellikle dönüş sırasından arabanın fazla kaymasına ve dengesiz sürüş yapılmasına neden olmasıdır.
“Yıllık ve 10 yıllık araç maliyetinizi, enflasyon oranlarına göre anından hesaplamak için otomobil sahibi olmanın yıllık maliyeti hesaplama aracımıza bakabilirsiniz.”
Ülkemizde mevsim özelliklerden dolayı, genel olarak yaz lastikleri kullanılmaktadır. Ancak özellikle kış aylarında belirli bölge ve hava durumlarında yetkililer tarafında her türlü araç için kış lastikleri zorunlu tutulabilmektedir. Aslında zorunlu bir uygulama olmasa bile, lastiklerin imalat özelliklerinden dolayı mevsimine göre lastik kullanmak, hem güvenlik açısında çok önemli hem de lastik kullanım sürelerini uzatmaktadır. Bunun haricin hususi araçlar için son dönemlerde çıkmaya başlayan dört mevsim lastikleri de kullanılabilir. Yaz lastikleri hakkında detaylı bilgi almak için yaz lastiği sayfamızı ziyaret edin.
Kasko sigortası lastik hasarları hakkında bilgiye kasko lastik hasarlarını karşılar mı sayfamızdan ulaşın.
Rot ve balans ayarları aracın sürüş ve gidişiyle alakalı bir ayar olmasında dolayı, ayarların tam olarak yapılmaması durumda, aracın birçok parçasına zarar verdiği gibi uzun vadede araç lastiklerine de zarar vermektedir.
Kış ve yaz lastik değişimlerinde eğer lastikleri siz saklayacaksanız, lastikleri rutubetli ortamlar ile direk beton zeminlere koymamalısınız. Bunun yerine özellik biraz kalın bir tahtanın üzerine ve mümkünse kılıf içerisinde koymalısınız. Aksi takdir lastik yapısında çeşitli bozulmalar olma ihtimali mevcuttur.
Lastiklerin genel olarak yıllık kontrol ettirilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak özellikle yeni lastikler çok fazla taşlı veya bozuk asfalt zeminlerde gitmek zorunda kalmıyorsa, gidilen yola göre 2 yıla kadar çoğunlukla bir sıkıntı çıkarmamaktadır. Bundan dolayı kullanım süresi 2 yıl ve üzeri olan araç lastiklerinizi bir uzaman göstermenizde fayda var.
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.