Trafik Sigortası Kimin Hasarını Öder?

Güncelleme: 03.10.2024
Yayımlama: 03.10.2024
Paylaş
İçindekiler

Trafikte meydana gelebilecek kazalar, kazaya sebep olan araca veya karşı tarafa zarar verebilir. Zorunlu trafik sigortası, tüm araçlar için zorunlu olup kaza durumunda karşı tarafta oluşabilecek maddi ve bedeni zararları karşılar. Eğer kazada kusurlu taraf sizseniz karşı tarafın masrafları, sizin trafik sigortanız tarafından karşılanır.

Trafik Sigortası Sigorta Sahibinin Araç Masraflarını Karşılar mı?

Zorunlu trafik sigortası, araç sahibinin masraflarını karşılamaz. Araç sahibinde olan hasarları kasko sigortası karşılar. Bu durumda kazaya karışan ikinci bir taraf yoksa örneğin, araç bir duvara çarptıysa bu hasarı trafik sigortası karşılamaz. 

Sigorta şirketinin her durumda tüm masrafları karşılama zorunluluğu yoktur. Sigorta şartları ve limitlerine göre karşılar. Bazı sigorta şirketleri ek hizmetler sunsa da koşulları genel olarak tüm sigorta şirketleri için aynıdır.

Trafik Sigortası Kimin Hasarını Öder?

Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

  • Trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafın veya kazaya karışan üçüncü şahısların mallarının (dükkan vb.) veya kamuya ait malların (elektrik direği vb.) maddi hasarlarını
  • Kaza durumunda karşı tarafın aracında bulunan şahısların bedeni zararlarını, ilk yardım, muayene vb. işlemlerin ücretleri 
  • Kazada yaşanan vefat durumunda defin masrafları ve vefat eden kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler var ise onların da zararları
  • Kaza sonucu yaralanan kişi veya kişiler belli bir süre veya hayat boyu çalışamaz duruma gelmesi durumunda çıkan masrafları
  • Kazada araç sahibi suçlu değilse, karşı taraf suçlu olduğunu iddia ederek dava açtıysa, savunma masrafları (avukat ücreti, mahkeme masrafları vs.) trafik sigortası tarafından karşılanır.

Trafik sigortasının hasar ödeyebilmesi için bilgilerin doğru verilmesi gerekir. Bu bilgileri öğrenmek için trafik sigortası yaptırmak için gerekli bilgiler sayfamızı, internet üzerinden trafik sigortasının nasıl alındığını öğrenmek için internetten trafik sigortası nasıl alınır sayfamızı ziyaret edin. 

Trafik Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?
Trafik Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Trafik Sigortası Neleri Karşılamaz?

  • Araç kaza anında trafikte değilse ve bu durumda bir zarara sebep olduysa bu zararı trafik sigortası karşılamaz. Araç trafikteyse trafik sigortası devreye girer.
  • Kazaya sebep olan sigortalı aracın içerisinde başka kişiler olursa manevi tazminat talebi karşılanmaz.
  • Kazaya sebep olan sigortalı araçta bulunan taşınan mallara (bavul vb.) gelen zararı trafik sigortası karşılamaz.
  • Manevi tazminat talepleri trafik sigortası tarafından karşılanmaz.
  • Çalıntı veya gasp edilmiş araçların sebep olduğu kazalarda araç sahibi sorumlu olmadığı için trafik sigortası karşılamaz. 
  • Kazaya karışan diğer araçlar da aynı kişiye aitse trafik sigortası zararı karşılamayabilir.
  • Sigortalının aracına ve bu aracın çekilmesini sağlayan araçlara gelecek zararı trafik sigortası karşılamaz.

Otoparkta olan kazalarda trafik sigortası devreye girer mi öğrenmek için otoparkta olan kazaları trafik sigortası karşılar mı sayfamızı inceleyin.

Trafik Sigortası Manevi Tazminat Taleplerini Karşılar mı?

Trafik sigortası manevi tazminat taleplerini karşılaması gibi bir güvence vermez. Tazminatlar ve manevi tazminata yönelik hususlar 11/01/2011 tarihli 6098 Türk Borçlar Kanununun haksız fiillere ilişkin hükümler uygulanır. Manevi tazminat hakkında daha detaylı bilgi almak için trafik sigortası manevi tazminat öder mi sayfamızı ziyaret edin. Trafik sigortası tazminatı ödemesinin nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi için trafik sigortası tazminat ödemesi sayfamızı ziyaret edin.

Trafik Sigortası Limiti Aşıldığında Ne Olur?

Meydana gelen kazada karşı tarafın hasarı trafik sigortasında belirtilen limiti aştığı durumda, kazaya sebep olan araç sahibi kalan masrafları kendi ödemesi veya varsa kasko sigortası tarafından ödenmesi gerekir.  Ancak, kasko sigortasına ek olarak yaptırılan ihtiyari mali sorumluluk sigortasına var ise trafik sigortasını aşan maddi, bedeni ve manevi masraflar bu sigorta tarafından karşılanabilir. İMM Sigortası yaptırmak için İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası sayfamızı ziyaret edin. 

Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalıdır?

Trafik sigortası poliçe süresi 1 yıldır ve bu süre bitmeden trafik sigortası yenilenmedir. Sıfır araç alındığında ruhsatın çıktığı andan itibaren, 2. el araç alımlarında ise en geç 15 gün içerisinde zorunlu trafik sigortası yaptırılmalıdır. Trafik sigortanın kaç gün içerisinde yapılması gerektiği hakkında daha detaylı bilgiyi trafik sigortası kaç gün içinde yapılmalı sayfamızdan alın. 

Kaynak:

13.10.1983 Tarihli 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder