25.000 TL'ye varan taksitli avans ve 25.000 TL'ye varan taksitli artı para
0
faizli
İkinci El Araç Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Ülkemizde 2018 Ocak ayından bu yana, aylık ortalama olarak 632 bin motorlu kara taşıtının devri yapılmaktadır. Sayıların bu kadar yüksek olmasından dolayı, art niyetli uygulamalar ile bilgi eksiliğinden kaynaklı çeşitli mağduriyetler yaşanmaktadır. Bu sebeple, ikinci el araç alımlarında dikkat etmeniz gerekenleri sizin için sıraladık.
2021-2022 Aylara Göre Araç Devir Sayısı
Eylül 2022 | Ekim 2022 | Kasım 2022 |
740.861 | 762.921 | 868.001 |
Eylül 2021 | Ekim 2021 | Kasım 2021 |
863.167 | 884.090 | 1.135.228 |
İkinci El Araç Alımlarında Yapılması Gereken Kontroller
Öncelikle ikinci el araç alımı yapılmadan önce muhakkak, araç bir serviste işin uzmanları tarafından çeşitli cihazlar yardımı ile kontrol edilmelidir. Çünkü aracın kilometresi ile oynamadan, aracın motor parçalarının değiştirilmesine kadar ne yazık ki piyasada birçok art niyetli uygulama mevcut. Araç parça ve bakım fiyatları da düşünüldüğü zaman, aslında araç kontrolleri için ödenen ücretler çok da büyük rakamlar değil.
İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler:
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (TRAMER) Üzerinden Aracın Durumunu Sorgulayın
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) diğer bir ismi TRAMER üzerinden her sorgulama için 60 TL karşılığında araçlar ile ilgili olarak aşağıdaki tüm sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.
- Hasar Geçmişi Sorgulama,
- Araç Detay Bilgisi Sorgulama,
- Değişen Parça Bilgisi Sorgulama,
- Tutanak Bilgisi Sorgulama,
- Poliçe Bilgisi Sorgulama,
- Mağdur Bilgisi Sorgulama,
- Hayat Poliçesi Vefat Bilgisi Sorgulama,
- Poliçe Hatırlatma Servisi
Ancak bu sorgulama işlemlerinde sonuç çıkması için aracın masraflarının kasko veya trafik sigortası tarafından karşılanmış olması gerektiği de unutulmamalıdır. Yani, aracın kazası çıkan sonuçlardan daha fazla olabilir.
Bu sorgulamalar hakkında detaylı bilgi almak için hasar kaydı sorgulama sayfamızı ziyaret edin.
Aracın Kaportasını Genel Olarak İnceleyin
Alınacak aracın genel durumu aslında belirli bir ölçüde dış kaportasından anlaşılır. Özelikle araçta paslanma, genel görümünde bir çöküntü varsa, aracı ona göre değerlendirmek gerekir. Bunun yanında, aracın parçalarında boya olup olmadığını anlamak kolay olmasa da özellikle kapı kenarları kontrol edilerek, kapılarda boya olup olmadığı da anlaşılabilir.
Lastik ve Süspansiyonları Kontrol Edin
Lastik yırtık olup olmadığı ve diş derinliği kontrol etmelisiniz. Eğer lastiklerde bir sıkıntı varsa, lastik değişimlerini de hesaba katarak araç fiyatı hesaplanmalıdır. Bunun yanından araca oturduğunuzda veya yavaş giderken tümsek vb. noktalardan geçerken çeşitli sesler gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer çeşitli sesler geliyorsa, aracın süspansiyonlarında çeşitli problemler olabilir.
Araç İçerisinde Yer Alan Donanımları Çalıştırın
Aracın içerisinde yer alan donanımların çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Kontrol edilmesi gereken donanımların başında, klima, ses sistemleri ile cam tuş takımları gelir. Bu yapılması çok kolay bir kontrol olmakla birlikte, aracın genel bakım durumu hakkında size bir öngörü verecektir.
Far, Stop ve Sis Lambasının Çalışır Durumda Olduklarından Emin Olun
Aracın farı, stop ve sis lambası gibi önemli olan lambaların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Bu detaylar önemsiz gibi görünmemelidir; çünkü özellikle far ve sis farı değişimi bazı araçlarda yüksek tutarları bulmaktadır.
Çalışır Durumdayken Egzoz Dumanın Rengine Bakın
Araç egzozlarından çıkan duman renkleri, aracın motorunun durumu hakkında bilgi verir. Özellikle siyah ve gri renkte yoğun duman çıkması, aracın motorunda ciddi bir hasar olduğunun habercisi olabilir.
Aracın Çalışırken Motor Sesini Dinleyin
Araç çalışırken özellikle sesiz bir ortamda motor sesi dinlenmelidir. Eğer seslerde kulağa hoş gelmeyen tıkırtılar varsa, motorun bazı parçaları doğru olarak çalışmıyor olabilir.
Düşük Viteslerde Çekiş Gücünü Test Edin
Araç motoru hakkında bir diğer önemli konu da çekiş gücünün kontrol edilmesidir. Özellikle düşük viteslerde yokuş çıkılması, aracın çekiş gücünü test etmek açısından önemlidir.
Motor Kilometresi Doğruluğunu Kontrol Ettirin
Motor kilometresi aracın tercih edilmesini ve fiyatını belirleyen en temel faktörlerden biri olduğundan, satıcı tarafından kilometresinde çeşitli oynamalar yapılabiliyor. Bu oynamaları anlamanın neredeyse tek yolu ise aracın serviste kontrol edilmesidir.
Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!
- Ana Sayfa
- >
- Kredi
- >
- Taşıt Kredisi
- >
- İkinci El Araç Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- >
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.