Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Araç Pert İşlemleri

Güncelleme: 10.10.2024
Yayımlama: 03.10.2024
Paylaş
İçindekiler

Pert Araç Nedir?

Kaza sonrası, aracın onarımı için harcanacak bedelin araç rayiç bedeline yakın olması yani aracın %60-70 oranda hasar görmesi durumunda bu araçlar pert araç olarak nitelendirilir. Tam hasarlı araçlar ve ağır hasarlı araçlar pert araç olarak tanımlanır.

Tam Hasarlı Araç Nedir?

Tam hasarlı araç, trafik kazası sonucu kullanılamaz vaziyette olan, hurda belgeli ve tamir edilmesi mümkün olmayan araçlardır. Tam hasarlı araçlar trafikten men edilir.

Ağır Hasarlı Araç Nedir?

Ağır hasarlı araç, kaza sonrası araç hasar oranı %60-70 civarında olan ancak tamir edilmesi mümkün ve çekme belgeleli araçlardır.

Aracın Perte Çıktığı Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın pert olarak değerlendirilmesi için oldukça ağır bir hasar almış olması gerekir. Hasarın büyüklüğünün ne kadar olması gerektiği konusunda net bir oran yok. Ancak genel kabul olarak aracın yapım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda araç "pert" olarak nitelendirilir. Bu oranın genel olarak kabul edilmesi ise aracın hurda fiyatının yaklaşık olarak aracın piyasa fiyatının %30'una denk gelmesidir.

Öte yandan aracın kaza geçmişi ve kaza tutarını ise sadece plaka ile SMS üzerinden öğrenebilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi için plakadan hasar kaydı sorgulama yazımızı inceleyin.

Aracın Perte Çıkıp Çıkmadığını Kim Belirler?

Aracınızın sigorta şirketleri tarafından pert olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği uzmanlar tarafından verilecek olan ekspertiz raporuna göre belirlenir. Eğer ekspertiz raporunuz, aracınızın kaza sonucunda %70 oranında hasar aldığını söylüyorsa aracınız tam hasarlı kabul edilir. Tam hasarlı olarak kabul edilen araçlar ise genel olarak sigorta sahibinin teyidi ile pert olarak ayrılır. Öte yandan, araç piyasa değerine göre tam hasarlılık oranı %50 oranına kadar da düşebilir.

Tam Hasarlı Araçlar için Tazminat Ödemesi

Eğer aracınız eksper raporu tarafından perte çıkmış olarak nitelendirilirse sigorta şirketinin, sigortalıya poliçede belirtilen teminat bedeli kadar ödeme yapması gerekir. Bu tutar sigorta poliçesinde belirlenen tutardan daha yüksek olmayacak şekilde aracınızın piyasa değerine eşittir. Ayrıca eğer sigorta şirketi aracın değerince ödeme yaparsa, araç sigorta şirketinin olur.

Sigorta Pert Araca Kaç Günde Ödeme Yapar?

Sigortacı, hasar ihbarı üzerine talep ettiği belgelerin kendisine eksiksiz olarak verilmesi ve zararın eksper vasıtasıyla tespiti kararlaştırılması ile eksperin, raporu teslim etmesinden itibaren en geç 10 iş günü içinde tazminat miktarı tespit edilip, sigortalıya ödenmesi gerekir. Ayrıca tazminatların ödenmesi, hasarın ihbar edildiği tarihten itibaren her durumda 45 gün içinde sigortalıya ödenmek zorundadır.

İncelemeler sigortalının hasar ihbarı yaptığı tarihten sonra üç ay içinde tamamlanamamışsa; sigortacının, tarafların mutabakatı veya anlaşmazlık halinde mahkemece yaptırılacak ön ekspertiz sonucuna göre tespit edilecek hasar miktarının en az yüzde ellisini avans olarak sigortalıya ödemesi zorunludur.

Araç Hangi Koşullarda Sahibinde Kalır?

Sigortalının aracın kendisinde kalmasını talep etmesi halinde, araç sahibinde kalabilir. Ancak bu durumda sigortacının ödediği miktarda değişiklik olur. Öncelikle sigortacı, aracın hasarlı haliyle satıldığında elde edilecek tutarı belirler. Daha sonra sigortacı, tespit edilen tutarı piyasa değerinden eksiltir. Sonuç olarak, aracınızın sizde kalmasını isterseniz daha sonraki satış işlemleriyle ilgilenmek kendi yükümlülüğünüz altında olur. 

Pert Araç Bildirimi İçin Teslim Edilmesi Gereken Belgeler

Aracınızın pert olması durumunda sigorta şirketinden ödeme alabilmeniz için kazadan sonra 5 iş günü içinde aşağıdaki belgeleri göndermeniz gerekir:

  1. ekspertiz raporu
  2. sürücüye ait ehliyetin fotokopisi
  3. araç ruhsat fotokopisi
  4. sigorta poliçesi
  5. trafik kaza raporu
  6. aracın hasarlı halde iken çekilmiş fotoğrafları
  7. sürücünün alkol durumunu belirten rapor

Araç rayiç bedeli hakkında detaylı bilgi almak için araç rayiç bedeli nedir sayfamızı inceleyin.

Sigorta Teminatının Sona Ermesi

Tam hasar meydana geldiği takdirde sigorta teminatı sona erer. Teminatın sona ermesi ile sigortacı primin tamamına hak kazanır. Kısmi hasar halinde, aksine anlaşma yoksa sigorta bedeli, zararın gerçekleştiği tarihten itibaren, ödenen tazminat tutarı kadar eksilir. Kısmi hasarlarda sigortacının sözleşmeyi feshi hakkı ve bu hakkın tabi olduğu şartlara poliçede yer verilir. Sigortacı fesih hakkını bu genel şartlar uyarınca tazminatın ödenmesinden sonra kullanabilir.

Kaskosuz Araç Pert Olursa Ne Olur?

Kaskosuz aracınız pert olursa eğer, karşı taraf trafik sigortası ile belli limitler dâhilinde masrafları karşılayacak. Eğer karşı tarafın kaskosu varsa kalan kısmı da kasko sigortası ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında karşılanacak. Yine aracınızın değerinden eksik kalırsa karşı tarafa dava açmanız gerekir.

Hava Yastığı Patlayan Araç Pert Olur mu?

Hayır, aracın perte çıkması için hava yastığı patlaması tek bir kriter değildir. Hava yastığının patladığı durumlarda araç diğer pert olma kriterlerini yerine getirmiyorsa hava yastığı tamiri dâhil tüm hasarlar giderilir.

Trafik Sigortası Perte Çıkan Aracı Karşılar mı?

Zorunlu trafik sigortası kendi perte çıkan aracınızın masraflarını karşılamaz. Karşı tarafın perte çıkması durumunda teminat limitleri dâhilinde karşı tarafın zararlarını karşılar.

Kaynaklar: 

Türkiye Sigortalar Birliği TSB Sıkça Sorulan Sorular

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder