IBAN Nedir, Nasıl Alınır?

Güncelleme: 28.12.2023
Yayımlama: 28.12.2023
Paylaş
İçindekiler

IBAN Nedir?

‘International Bank Account Number’ ifadesinin kısaltılmışı olarak kullanılan IBAN, bankaların her müşterisi için tanımlamış olduğu hesap numarası yerine, yine aynı şekilde her müşterisi için farklı olacak şekilde ve belirli standartlara göre oluşturulan uluslararası bir hesap numarasıdır.

Daha hızlı ve daha kolay bir şekilde para transferinin gerçekleştirilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Avrupa Birliği tarafından kabul edilen ortak bir sistemdir.

IBAN Nedir, Nasıl Alınır

IBAN Nasıl Alınır?

  • Banka şubeleri,
  • Hesap cüzdanı,
  • Telefon bankacılığı,
  • İnternet bankacılığı,
  • Bankanın sitesinden IBAN hesaplama aracı,

Yukarıda görüldüğü gibi IBAN numarasını alabilmenin birden fazla yolu bulunmaktadır. Günümüz koşullarında en kolay öğrenme şekli, akıllı telefonlardan kullanılan bankanın uygulamasını indirerek, hesap bilgilerinin bulunduğu menü üzerinden öğrenmektir.

İhtiyacınız olan kredi tutarını belirledikten sonra bütçenize uygun ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfasında bulunan hesaplama aracını kullanabilir, uygun kredi tutarı ve vade sayısına  karar verdikten sonra bankaların kredi kampanyalarını ihtiyaç kredisi sayfasından karşılaştırabilirsiniz.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

IBAN Almak Zorunlu mu?

Ülkemizde kullanıldığı gibi Avrupa Birliği’ne dâhil olmadan IBAN kullanan ülkeler de bulunmaktadır. Ülkemizde 1 Eylül 2005 tarihi itibariyle sadece yurt dışı para transferleri için kullanılmaya başlanmıştır. 1 Ocak 2009 tarihi itibariyle de hem yurt içi hem de yurt dışı kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

IBAN numarasında bulunan karakterler en fazla 34 basamaklı olarak kullanılır. Her ülkenin IBAN numarası uzunluğu farklıdır. Ülkemizde IBAN numarasının uzunluğu 24 haneli olarak belirlenmiştir. 

IBAN Amacı Nedir?

Her ülkede kullanılan hesap numarası yapıları farklılık gösterir. Bu farklılıklar yüzünden para transferlerinde sorunlar yaşandığı için bu sorunları önlemek ve kolayca para transferi yapmak amacıyla belirli standartlar altında bir hesap numarası sistemi oluşturuldu. 

IBAN kullanarak yapılan para transfer işlemleri olan EFT ve havale hakkında detaylı bilgiye ilgili yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

IBAN Hesaplama

Bir önceki başlıkta da belirttiğimiz gibi IBAN numaranızı, bankaların kendi internet sayfası içinde bulunan ve ilgili başlığa ait bölümden hesaplayabilirsiniz. 

IBAN numarası, bankada bulunan hesabınıza ait bilgileri içermektedir. Bu sebeple IBAN hesaplaması yapabilmek için bilmeniz gereken bilgiler bulunmaktadır. Bunlar: 

  • Bankanızdaki hesabınızın bağlı bulunduğu şube veya şube kodu,
  • Bankadaki hesabınıza ait müşteri numaranız,
  • Bankadaki hesabınıza ait ek bir no bulunuyorsa ‘Ek No’ bilgisi,
  • Belirtmiş olduğunuz bu bilgiler kapsamında, sistem üzerinden otomatik olarak hesaplanan IBAN numaranızı öğrenebilirsiniz. 

IBAN Sağladığı Yararlar Nelerdir?

  • Bankalardaki yapısal farklılığın yaratabileceği olumsuzlukları önlemektedir.
  • Daha kolay bir şekilde para transferlerini gerçekleştirmektedir.
  • Yapılan yanlışlıkları en aza indirdiği için hem zamandan hem de maliyetlerden fayda sağlanmaktadır. 
  • Uluslararası standartlara sahip olduğu için yurt dışı para transferleri için kolaylık sağlamaktadır. 
  • Eğer IBAN numarasında hata varsa para transferi gerçekleşmez ve hatalı yapılacak işlem engellenmiş olur.

IBAN’ı Nerede Kullanırım?

Hesabınıza ait olan IBAN numarasını her türlü para transferlerinizde kullanabilirsiniz. Yurt içinde yapacağınız Elektronik Fon Transferi (EFT) veya havaleleriniz için IBAN numarasını kullanarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda yurt dışına da para transferi yapacağınız zaman kolaylıkla kullanabilirsiniz. 

Yurt dışına para transferi yapacağınız zaman (Swift) bankanızın kullandığı havale kodu hakkında bilgi edindikten sonra işleminizi gerçekleştiriniz. Bankaların internet sitesi üzerinden bu bilgiye erişmek mümkündür. 

IBAN ile Para Transferi

Daha önce para transferi gerçekleştirdiğinizde hangi kanal üzerinden işlem yaptıysanız, IBAN numarasını kullanarak da aynı şekilde para transferi gerçekleştirebilirsiniz. 

Banka şubesinden para transferi yapmak isterseniz, para transferi yapacağınız kişinin IBAN numarasını bildirerek işleminizi sağlayabilirsiniz.

İnternet bankacılığı ile para transferi yapacaksanız, hesap numarası girişi yerine IBAN numarasını kullanmak istediğinizi belirterek numarayı girebilir ve kolaylıkla para transferinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Bankanızın telefon şubesini kullanarak para transferi yapmak isterseniz, para göndereceğiniz kişinin IBAN numarasını bildirerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yanlış hesaba para yatırma durumunda iade işlemleri nasıl ilerler bilgi almak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

IBAN Numara Sorgulama

Her bankanın kendi sayfası içerisinde IBAN numarası hesaplama bölümü bulunmaktadır. Eğer bulma konusunda zorluk yaşıyorsanız, arama motoruna ‘X bankası IBAN numara sorgulama’ diye kendi bankanızın ismiyle arama yaptığınızda daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bankanızın telefon numarası üzerinden müşteri temsilcisine bağlanarak da IBAN numaranızı sorgulayabilirsiniz.

Hesabıma Ait IBAN Numarasını Nasıl Bulabilirim?

Hesabınıza ait olan IBAN numaranızı öğrenmenin birden fazla yolu bulunmaktadır. Bunlar:

  • Banka şubeleri,
  • Hesap cüzdanı,
  • Telefon bankacılığı,
  • İnternet bankacılığı
  • Bankanın sitesinden IBAN hesaplama adresi,

IBAN Numarası Hesap Numarasına Göre Daha mı Güvenilir?

Para transferleri için kullanılan IBAN numarası veya hesap numarasının size yaratacağı olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Bu bilgi üzerinden adınıza oluşturulacak herhangi olumsuz durumlar yaratılamaz. 

Ancak IBAN numarasının kullanımı daha kolaydır. Hesap numarası kullanıcılarının sıkça yaptığı gibi yanlış hesaba para transferi yapılması durumu yaşanabilir. Bu durumu önlemek ve kolaylık sağlamak açısından IBAN numarası uygulanmaya başlanmıştır. 

Kredi Kartlarında IBAN Var mı?

Bankaya ait bulunan kredi kartına tanımlanan herhangi bir IBAN numarası bulunmamaktadır. IBAN numarası yalnızca para hesabı tanımlandığı zaman otomatik olarak oluşturulur. 

İnternet Bankacılığı IBAN Sorgulama

Bankanızın internet şubesi üzerinden her an işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bankanın internet sitesine girdiğinizde internet bankacılığı için giriş sekmesini kullanarak giriş yapın. Sisteme giriş yaptıktan sonra hesaplarınızın olduğu menüyü kullanarak hesap detaylarınızı inceleyebilir ve IBAN numaranızı öğrenebilirsiniz. 

Aynı şekilde telefonunuza indirebileceğiniz bankacılık uygulaması aracılığı ile de hesaplarınızın olduğu menü yardımıyla IBAN numaranıza kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 

IBAN’ın Kime Ait Olduğunu Sorgulama

Banka üzerinden herhangi bir şekilde IBAN numarasının kime ait olduğunu öğrenemezsiniz. 3. kişilere bilgi paylaşımı yasal olmadığı için bu bilgi paylaşılmamaktadır. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.