Doları TL'ye ve diğer para birimlerine çevirmek için para çevirici aracımızı kullanın.
Dolar, 20’den fazla ülkenin kullandığı uluslararası para birimidir. Para birimi simgesi yani sembolü ise “s” harfinin ortasından dikey çizgi inmesi şekline benzerdir ($).
Kur ekonomideki kelime anlamı olarak “yabancı paraların ulusal para cinsinden değeri” anlamına gelir. Dolar kuru ise bir ülkenin yerel para biriminin dolar karşındaki fiyatını, değerini ifade eder. Ayrıca dolar kuru olarak kastedilen genellikle yerel para birimin Amerikan doları (USD) karşındaki değeridir.
En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:
* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.
Temel olarak serbest piyasalarda döviz kuru talebe göre oluşur. Yani ülkenin yerel para birimine olan talep, yerel veya global piyasalarda artarsa yerel para biriminin değeri diğer para birimlerine kıyasla yükselir. Tersi bir durumunda ise düşer. Doların yerel para birimlerine karşı oluşan kuru veya global piyasadaki kurları da temelde talebe göre şekillenir.
Para birimlerinin kuru temel olarak talep doğrultusunda şekillenir. Yerel para birimi karşılığında verilen faiz, dolar kurunda kalmaktan daha fazla kazanç sağlarsa mevduatlar dolardan yerel para birimine geçebilir. Bu durumda yerel para birimine olan talep artacağından, dolar kuru karşındaki değerini de arttırabilir. Bu sebeple ülkelerin uyguladıkları faiz politikası kendi yerel para birimlerinin değeri üzerinde doğrudan etkilidir.
Para biriminin ve genel olarak değerli varlıkların alış ve satış fiyatı arasındaki fark temel olarak alım ve satım işlemi yapan aracı kurumun kazancı olarak düşünülebilir. Özellikle kurun hareketli olduğu dönemlerde alış ve satış fiyatı arasındaki fark ağırlıkla risk kaynaklı olarak artabilir.
Dolar hesabı hakkında bilgi almak için dolar hesabı nasıl açılır yazımızı ziyaret edin.
Merkez bankaları genellikle ülkelerindeki para ve kur politikasından sorumlu kurumlardır. Temelde ise ülkenin ekonomik kalkınmasına yardımcı olmak amacı ile fiyat istikrarının sağlanmasını amaçlarlar. Uygulanan dalgalı kur seçiminin sağlıklı işlemesi ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kura talep veya arz yönlü serbest piyasa koşullarında müdahale edebilirler. Uyguladıkları faiz politikalarıyla da kur ve piyasa üzerinde doğrudan etkili olabilirler.
Savaş sonrası dönemlerde yerel para birimlerinin ABD dolarına endekslenmesi gibi uygulamalarla başlayıp, finans sektörünün temel yapılarının ABD yer alması, ABD'nin en büyük tüketim ülkelerinden biri olması ve siyasi gücü gibi etkenlerden dolayı global ticaret ağırlıkla ABD doları üzerinden fiyatlanır. Ancak bu durum yerel para birimlerine zarar verdiği ve ABD dolarına talebi arttırıp değerini de yükselttiği için büyük üretim ülkeleri yerel para birimiyle ticaret yapmak için yapılar da geliştirmeye çalışıyor.
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.