Kredi Kartı Alışveriş Faizi

Güncelleme: 17.04.2024
Yayımlama: 24.08.2021
Paylaş
İçindekiler

Kredi Kartı Alışveriş Faiz Oranı Ne Kadar?

Merkez Bankası tarafından 6 Nisan 2024 itibariyle kredi kartı işlemlerinde Türk Lirası (TL) cinsinden uygulanacak en yüksek aylık akdi (alışveriş) faiz oranı %4,25, en yüksek aylık gecikme faiz oranı ise %4,55 olarak belirlendi.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

Kredi Kartı Alışveriş Faizi Nedir?

T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen dönem borcunun kalan tutarına uygulanan azami aylık net faiz oranına alışveriş faizi denir.

Alışveriş Faizi Ne Zaman Uygulanır?

Son ödeme tarihine kadar eksik ödeme yapan ya da hiç ödeme yapmayan kart sahiplerine hesap kesim tarihinden itibaren ödenmeyen toplam tutara alışveriş faizi uygulanır. Asgari tutarın ödenmeyen kısmına son ödeme tarihinden itibaren gecikme faizi ve kalan tutara alışveriş faizi uygulanır. Nakit avans çekimlerinde ise işlem tarihinden ödeme tarihine kadarki süre için alışveriş faizi uygulanır.

Kredi Kartı Gecikme Faizi Nedir?

Kart sahibi hesap ekstresi son ödeme tarihine kadar asgari tutarı ödememesi halinde, ödeme yapılan güne kadar kalan bakiye üzerinden günlük gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi artışları 30 gün önceden hesap ekstresi ile kart sahibine bildirilir.

T.C. Merkez Bankası tarafından 3 aylık periyotlar halinde kredi kartı gecikme faizinin en yüksek uygulanabilecek oranı açıklanır. Kredi kartı gecikme faizini kredi kartı gecikme faizi hesaplama sayfamızdan hesaplayın. 

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir?

Kredi kartı borcu bulunan kişilerin son ödeme gününe kadar borçlarının asgari tutarını ödemesi gerekir. Borcun sadece asgari tutarı ödendiğinde kalan tutar bir sonraki aya devrolur.

Kredi Kartı Asgari Tutarı Ödenmezse Ne Olur?

Bir yıl içerisinde kredi kartının asgari tutarı 3 ayrı dönemde ödenmezse nakit avans kullanımına üst üste 3 ayrı dönemde ödenmezse nakit avans ile birlikte hizmet ve mal alımına da kapatılır. Tekrar kullanıma açılması için ise tüm borcun ödenmesi gerekir. Aksi durumda yasal takip işlemleri başlatılmaktadır. Asgari ödeme tutarınızı hesaplamak için kredi kartı asgari ödeme tutarı hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Kartı Faiz Oranları Nelerdir?

  • Akdi faiz, mevcut dönem borca ait tutarın asgari tutarını ya da biraz üstünde olacak şekilde ödenirse kalan bakiye üzerinden uygulanan faiz oranıdır. 
  • Gecikme faizi, mevcut dönem borcuna ait asgari tutarın aşağısında ödeme yapılması durumunda, minimum tutara tamamlanacak olan bakiyeye bu faiz oranı uygulanır.
  • Nakit avans faizi, Nakit avans işlem yapılan tarihten ödeme tarihine kadar olan süreye bu faiz oranı uygulanır.

Kredi Kartı Ödeme Sistemi

Hesap ekstresine yansıyan dönem borcunun belirlenen kısmına asgari ödeme tutarı denir. Kart sahibi minimum bu tutarda ödeme yapmak zorundadır.. Kredi kartı borcunun ödeme gününü geçirildiğinde tutara akdi faiz ve gecikme faizi uygulanır. 

  • Finans kuruluşları ve bankalar 30 günlük bir süreç içinde kredi kartı ile yapılan harcamaları hesap bildirim cetveli ile müşterilerine sunar.
  • Bu bildirim sonucu yaklaşık 10 gün içerisinde ödeme yapılması gerekir.
  • Ödeme yapılmaması halinde finans kuruluşları veya bankalar günlük gecikme faizi uygulamaya başlarlar. Bunun dışında faiz tutarının yaklaşık %15 değerinde KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) ve %15 değerinde BSMV (Banka Sigorta Muameleleri Vergisi) eklenerek borç tutarı gittikçe yükselmeye devam eder.

Kredi Kartı Son Ödeme Tarihi

Kart sahibinin borcunu ödemesi gereken hesap kesim tarihinin yaklaşık 10 gün sonrasına denk gelen son güne denir. Bu tarih resmi tatil günü veya hafta sonuna denk gelirse, birkaç gün ertelenebilir. Bu tarihe kadar toplam borcun ödenmesi halinde herhangi bir faiz işlemez. Düzenli bir şekilde dönem borcu ödemek kredi notunu olumlu olarak etkiler.

Kredi kartı son ödeme tarihini seçebilir misiniz öğrenmek için kredi kartı son ödeme tarihi seçimi sayfamızı inceleyin. 

Katılım Bankacılığında Kredi Kartı Kullanımı 

Katılım bankaları kart sahiplerine ihtiyaçları olan finansman aynı şekilde kredi kartı olarak sunar.Yapılan harcamalar banka aracılığıyla gerçekleştirilir ve kart kullanıcıları katılım bankacılığı ilkelerine uymayan harcamaları yapmayacaklarını taahhüt ederler. Faizsiz kredi kartı veren bankaları incelemek için faizsiz kredi kartı veren bankalar yazımızı inceleyin.

Akdi Faiz Nedir?

Kredi kartı borcu bulunan kişilerin borçlarının sadece asgari tutarını ödemeleri durumda kalan kısma bir faiz uygulanır. Bu faiz oranına akdi faiz denilmektedir.

Kaynak:

T.C. Merkez Bankası Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanabilecek Azami Faiz Oranları

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.