Katılım Bankaları İhtiyaç Kredisi Veriyor mu?

Güncelleme: 10.11.2023
Yayımlama: 03.03.2016
Paylaş
İçindekiler

Katılım bankaları kuruluş esas ve faaliyetleri doğrultusunda klasik bankacılık ürünlerinden biri olan ihtiyaç kredisini, nakit olarak vermiyor. Bundan dolayı bankaların bildiğimiz ihtiyaç kredisi ürünlerini verdikleri tam olarak söylenemez. Ama ihtiyacınız olması durumunda, ihtiyaç finansmanı ürünleri ile tüketicilerinin taleplerini karşılamaya çalışıyorlar.

İhtiyaç finansmanı nasıl yapılıyor?

İhtiyaç kredisi finansmanı size verilen bir kart ile yapılabiliyor veya ihtiyacınız olan ürünün satıcısının banka bilgilerine direk havale olarak gönderiliyor. Bu aşamadan sonra katılım bankaları kampanyalarına göre değişiklik göstermekle birlikte, kullanılan bu parayı 36 ay vadeye kadar sabit kar/katılım oranı ile kişilere taksitli olarak ödeme imkânı sunuyor.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

İhtiyaç kart ile ihtiyaç finansmanı nasıl yapılıyor?

Öncellikle katılım bankaların çıkarmış oldukları ihtiyaç kartları, neredeyse katılım bankasının anlaşma olduğu tüm mağazalarda kullanılabiliyor. Yaklaşık olarak ihtiyaç kartın işleyişi şu şekilde oluyor: Kartın alımı sırasında 36 ay kadar bir taksit sayısı belirleniyor. Bankanın anlaşmalı olduğu mağazalardan tek çekim üzerinden alışveriş yapılıyor. Yapılan tek çekimlik alışveriş, daha önce belirlenen taksit sayısına sabit katılım oranı ile bölünüyor. Bu sayede ihtiyaç olunan ürün taksit olarak alınmış oluyor. İhtiyaç kartlarının bir diğer özelliği de katılım bankasına göre değişiklik göstermekle birlikte, belirli süreler ile (iki ay gibi)  geçerli olmasıdır.   

İstediğiniz tutar, vade ve faiz/katılım oranına göre konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi hesaplaması yapmak kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

İhtiyaç finansmanına uygulanacak olan katılım oranı nasıl belirleniyor?

Bu oran faizli kredi işlemlerinde olduğu gibi tamamen bankanın inisiyatifinde belirlenen bir orandır. Bundan dolayı her katılım bankasının uygulayacağı kar oranının da değişiklikler olması mümkündür. Ama yine de rekabete uyumlu olması için piyasaların ortalama olarak sunmuş oldukları faiz oranlarına göre çok fazla üstte yer almamaktadır.

Ödemelerim gecikirse ek faiz/katılım oranı uygulanıyor mu?

Katılım bankalarında ödemelerinizin gecikmesi durumunda, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği istinaden, ödemelerin geciken kısmı için alınan katılım oranının %30 fazlasına kadar uygulama hakkı mevcuttur. Örneğin, katılım oranı aylık %1 olan bir borçlunun ödemesinin geciken kısmı için uygulanabilecek katılım oranı, %1,30 kadar yasal olarak çıkartılabiliyor. Tabii bu hak yasal olarak verilmiş olsa da uygulayıp, uygulamamak bankanın elinde olan bir durumdur.


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.


İhtiyaç finansmanında taksitler ödenmediği zaman icra işlemi yapılıyor mu?

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 18 maddesinde kredi icra işlemleri şu şekilde tanımlanmaktadır: “ Tüketici kredisi sözleşmelerinde, tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda, kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün edimlerini ifa etmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksiti ödemede temerrüde düşmesi hâlinde kullanılabilir. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az otuz gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunludur. Muaccel kılınan taksitlerin hesaplanmasında faiz ve ücretler dikkate alınmaz. 

Yönetmeliğin ilgili maddesinden de anlaşılacağı üzere, kredi borçlusu birbirini izleyen en az iki taksiti ödememesi durumunda 30 gün süre verilerek, borcun ödenmesi isteniyor. Eğer borç ödenmez ise yasal/icra işlemleri başlatıyor. 

İhtiyaç kredisi ile ihtiyaç finansmanı geri ödeme karşılaştırması

Aşağıda yer alan tablo 03.03.2016 tarihinde en iyi faiz oranı ve katılım oranı kıyaslaması baz alınarak oluşturulmuştur. Tabloda görüldüğü üzere 10.000 TL vade ile bir ihtiyaç kredisi ve ihtiyaç finansmanı karşılaştırmasında, sadece 221 toplam geri ödeme farkı oluşmaktadır. Katılım bankaları son yıllarda faizli bankacılık sistemi ile rekabet etmek adına katılım oranlarını piyasa faiz ortalamasına yakın tutmaya çalışmaktadır. 

Kredi Türü
Kredi Tutarı
Vade
Aylık Ödeme
Toplam Maliyet
İhtiyaç Kredisi (Faiz oranı)
10.000 TL
12
923 TL
11.081 TL
İhtiyaç Finansmanı (Katılım Oranı)
10.000 TL
12
937 TL
11.302 TL

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.