Kefalet Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Güncelleme: 29.01.2024
Yayımlama: 29.12.2023
Paylaş
İçindekiler

Kefalet Sigortası Nedir?

Kefalet sigortası, sigorta şirketi sigortalının poliçede tanımlanan borç yükümlülüğünü yerine getirememesi rizikosuna karşı, genel şartlarda ve poliçe özel şartlarında belirtilen hüküm ve şartlar çerçevesinde, sigortalıya kefil olarak poliçede belirtilen lehtara teminat sağladığı bir sigorta türüdür.

Sigortacı, lehtara karşı borçluya doğrudan kefalet yoluyla kendisi kefil olabileceği gibi, dolaylı kefalet yoluyla banka, kredi garanti kuruluşları veya diğer finans kuruluşlarının borçlunun yükümlülüğü için lehtara karşı kefil olmalarına bağlı olarak teminat sağlayabilir.

Kefalet Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Kefalet Sigortası Yapan Sigorta Şirketleri 

  • Anadolu Sigorta
  • Doğa Sigorta
  • Quick Sigorta

Kefalet Sigortasında Taraflar Kimlerdir?

Kefalet sigortasında sigortacı, sigortalı ve lehtar olmak üzere 3 taraf vardır. Kefalet senedi ile teminat verilen taraf, yani lehine garanti düzenlenen taraf lehtardır. Sonrasında tahsilat için sigortalıya rücu edilir. Sigortada rücu hakkı konusunda detaylı bilgi için sigortada rücu hakkı yazımızı ziyaret edin. 

Kefalet Sigortası Teminat Türleri 

Teminat mektubuna muadil türdeki kefalet sigortası teminat türleri aşağıdaki gibidir:

Performans Teminatı

Performans teminatı, proje sahibinin yükümlülüklerini sözleşmede belirlenen şartlara uygun şekilde yerine getirmemesi riskine karşı koruyan teminattır. Sigorta ettirenin yükümlülüğünü yerine getirememesi durumunda, sigortacı yeni bir yüklenici ile anlaşıp işin tamamlanmasını da sağlayabilir.

İhaleye Katılım (Geçici Teminat) Teminatı

İhaleye katılım teminatı, sigorta ettirenin ihalenin tamamlanması öncesinde ihaleden ayrılması, ihaleyi kazanması halinde sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçmesi, ihale kapsamında sunması gereken teminatları sunamaması riskine karşı teminat sağlar.

İmalat/Bakım/Onarım Teminatı

İnşaat, mühendislik ya da makine üretimi gibi iş performansının iş teslimi sonrasında değerlendirildiği hallerde, iş teslimini takiben belli bir süre sonra işçilik kusuru sonucu ortaya çıkan zararlara karşı teminat sağlar.

Gümrük ve Mahkeme Teminatı

Vergi daireleri, gümrük idareleri ve mahkemelerin lehtar olarak yer aldığı, bir dava açılabilmesi, gümrükten malın çekilebilmesi veya gümrükleme işleminden doğan hata nedeniyle doğabilecek kamu alacağının karşılanması için sigorta ettirenden talep edilen kefalet teminatı türüdür.

Sözleşme Teminatı

Borçlunun sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini gerektiği şekilde yerine getirmemesine karşı teminat sağlar.

Kefalet Sigortası Avantajı

Kefalet sigortası, sigortalının bankalarda bulunan kredi limitlerini etkilemez. Yani kefalet sigortası, teminat mektubu ile muadil olsa da bankalar üzerinden kullanılan teminat mektubu, kişinin kredi notlarında gayri nakdi kredi olarak gözükür. Gayri nakdi kredi ise kişinin kredi limitlerinin azalmasına neden olabilir.

Kısaca teminat mektubu yerine, kefalet sigortası tercih edilirse kişinin veya firmanın kredi limitlerinde, nakdi ve/veya gayri nakdi kredi olarak gözükmez. Böylelikle kredi kullanımında limitler konusunda herhangi bir azalma söz konusu olmaz.

Kefalet Sigortasından Kimler Yararlanabilir?

Her türlü sektör için kefalet sigortası kullanılabilir. Kefalet sigortasından özellikle hizmet sektöründeki kamu kurum ihalelerine katılan aşağıdaki sektördeki firmalar faydalanıyor:

  • catering firmaları
  • temizlik firmaları
  • güvenlik firmaları
  • araç kiralama firmaları 
  • enerji firmaları

Kefalet Sigortası Teminat Mektubu Yerine Geçer mi?

Evet, kefalet sigortası teminat mektubu yerine geçebilir. 05.12.2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ve 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunda yapılan değişikliğe göre, firmalar ihalelere katılırken banka teminat mektubu yerine kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunabilirler. 

Ayrıca ihalelerde teminat mektubu olarak sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerinin de verilebileceği düzenlenmiştir. Teminat mektubu hakkında detaylı bilgi için teminat mektubu nedir yazımızı ziyaret edin. 

Kefalet Sigortası Yaptırmak İçin Gerekli Belgeler

Kefalet sigortası yaptırmak için sigorta şirketinin ilk etaptada sigortalıdan istediği belge ve bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • ihale tarihi
  • lehtar kurum bilgisi
  • kefalet vadesi
  • kafelet ücreti

Sigortalı yani borçlu kişiden istenilen belgeler ise aşağıdaki gibidir:

  • vergi beyannemesi
  • mizan
  • bilanço
  • Findesk raporu
  • imza sirküleri
  • gelir tablosu
  • vergi lehvası
  • ticaret sicili gazetesi

Kefalet Sigortası Nasıl Yapılır?

Kefalet senedi almak isteyen firmalar satın almak istediği sigorta şirketine direkt, eğer varsa online ya da yetkili acente üzerinden başvuruda bulunabilir. Kefelat senedi almak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  • Şirket hesap özetleri, bilanço olmak üzere sigorta şirketinin talep edeceği tüm evrakları teslim eder.
  • Sigorta şirketi, firma ile ilgili gerekli incelemeleri gerçekleştirdikten sonra kefil olacağı poliçeyi düzenler.

Eğer sigorta şirketi, kefalet sigortası almak isteyen şirketin mali durumunu yeterli düzeyde görmezse kefil olmaz. Sigorta şirketi, kefil olmayı kabul ettikten sonra, üçüncü kişilere verilmek üzere bir kefalet senedi düzenler.

Kefalet Senedi Nedir?

Kefalet senedi, kefalet sigortası kapsamında Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenen, geçici ve kesin teminat olarak sunulabilen belgelerdir. Mevzuata uygun düzenlenmiş kefalet senetleri ihalelerde teminat mektubu olarak kabul edilir. 

Kefalet Sigortası Maliyeti 

Kefalet sigortası maliyeti, teminat mektubuna göre daha düşüktür. Kefalet sigortası sadece sigorta primi ödenir ve kredi masrafları bulunmaz. Gerekriği takdirde rehin ve ipotek masrafları alınabilir. 

Kefalet sigortası ücretleri hakkında detaylı bilgi için sigorta şirketleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynaklar:

Türkiye Sigortalar Birliği TSB Kefalet Sigortası Genel Şartları 

Hesapkurdu.com Teminat Mektubu Nedir?

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.