Aracımın Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapmalıyım?

Güncelleme: 20.01.2023
Yayımlama: 21.06.2016
Paylaş
İçindekiler

Aracımızla trafikte seyir halindeyken, yanımızda mutlaka bulundurmamız gereken evrakların başında ehliyet ve ruhsat gelir. Ancak bazı istenmeyen durumlarda ehliyet veya ruhsatımızı kaybedebiliriz. Bu yazımızda aracımızın ruhsatı kaybolduğunda neler yapmamız gerektiğini anlatacağız. Ayrıca ehliyetinizi kaybettiniz veya yenileyecekseniz neler yapmanız gerektiğini Ehliyet Randevusu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Trafik Sigortası Fiyatları - 26 Temmuz 2024

Sompo Sigorta

İstanbul

6997 TL

Ankara

6704 TL

Diğer iller

6273 TL

Allianz Sigorta

İstanbul

8486 TL

Ankara

7513 TL

Diğer iller

9303 TL

Ray Sigorta

İstanbul

9801 TL

Ankara

9106 TL

Diğer iller

8200 TL

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası, kasko teklifi almak için kasko sigortası sayfamızı ziyaret edin.


Araç Ruhsatı Nedir?

Ruhsat yani diğer adıyla araç tescil belgesi, sahip olduğumuz aracın kimliğidir diyebiliriz. Ruhsat, iki ana başlık altında toplanmıştır. Ruhsat içinde kişi ile araç hakkında birçok bilgiye yer verilmektedir. Teknik bilgiler başlığı altında; aracın markası, tipi, rengi, modeli, motor ve muayene numarası, koltuk sayısı bilgileri yer alır. Sürücü kişisel bilgilerinde ise; ruhsat sahibinin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, adres bilgileri yer alır. Böylelikle trafik sorgulamalarında bu bilgilere rahatlıkla ulaşılabilir.

Tüm araç ruhsat işlemleri hakkında detaylı bilgi için ilgili yazımızı inceleyin.

Araç Ruhsatım Kaybolduğunda Nereye Haber Vermeliyim?

Ruhsatın kaybolması durumunda, ruhsatın kötü amaçlarla kullanılmasını önlemek ve ruhsatın sizin sorumluluğunuzda olmadığını göstermek için, il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek araç ruhsatınızı kaybettiğimize dair bilgilendirme yapmalısınız.  Bildirim, mümkün olduğunca çabuk bir şekilde yapılmadır. Aksi durumda, yaşanacak olumsuzluklarda çeşitli mağduriyetler yaşamanız söz konusu olabilir. Ayrıca araç muayenesi işlemleri ile ilgili detaylı bilgi için Araç Muayenesi yazımızı inceleyin.

Gerekli Evrak

İl/ilçe emniyet müdürlüğüne kayıp başvurusu yaptığınızda sistem üzerinden aracınızın kontrolleri yapılacaktır. Eğer kontrol aşamasında aracınızın kısa bir süre önce muayene edilmediği anlaşılırsa sizden öncelikle araç muayenenizi yaptırmanız istenecektir. Daha sonra ruhsatın yeniden çıkarılması için gerekli evrakları hazırlamanız gerekmektedir.

Kayıp Araç Ruhsatını Çıkarmak İçin İstenen Belgeler:

  • Ruhsatın tekrar çıkarılabilmesi için yetkili kişiye ait vekaletname,
  • Emniyet birimlerine yapılmış kayıp ruhsat tutanağı,
  • Zorunlu trafik sigortasına ait belge,
  • Motor ve genel muayene tespiti

Aynı zamanda tüm bu belgeleri topladıktan sonra, ruhsat başvurusu için yaklaşık olarak 150 TL harç ücreti ödemeniz gerekmektedir.  

Kayıp Ruhsatın Araç Muayenesi İçin Belgeler

Eğer aracımızın muayenesi hala geçerliyse gerekli belgeler tescil kuruluşları tarafından yenilenir ancak eğer muayene süresi dolmuşsa aracımızı yeniden muayene ettirmek gerekir. 

  • Varsa kayıp ruhsata ait fotokopileri temin etmemiz, eğer yoksa tescil kuruluşlarından POLNET talep etmemiz gerekir,
  • Online sorgulamada görünen bir trafik sigortasına sahip olmamız gerekir,
  • Herhangi bir borcunuzun olmaması gerekir, (MTV tutarını öğrenmek için Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.)
  • Egzoz gazı emisyon ölçümü tarihimizin geçerli olması gerekir çünkü olmaması ağır kusur olarak nitelendirilir,
  • Muayeneye giderken nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuz yanınızda olmalıdır.

Muayene Geçerliliği

Ruhsatınız kaybolduğu için araç muayenenizin olup olmadığını belirtmeniz gerekir. Bu sebeple, son muayene geçerlilik tarihini ispatlamak zorundayız. Bunu aşağıdakilerin herhangi birini yaparak ispatlayabiliriz. 

  • İlk muayene süresinin hala geçerli olduğunu gösteren belgeleri teslim ederek,
  • Trafik Tescil Şubesinden edinebileceğimiz; muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazı ya da muayene geçerlilik tarihinin görülebildiği onaylı ruhsat fotokopisini temin ederek,
  • Vergi Dairesinden edinebileceğimiz son muayene harç makbuzunu temin ederek ispatlayabiliriz. Ancak eğer son muayene harç makbuzu elimizde mevcutsa yenisini edinmemize gerek yok

Bahsettiğimiz tüm belgeleri toplayıp teslim ettikten sonra ruhsatımızı yeniden alabiliriz.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu Yorumlar

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder