Emtia Nedir ve Emtia Çeşitleri Nelerdir?

Güncelleme: 05.04.2024
Yayımlama: 01.11.2023
Paylaş
İçindekiler

Piyasada alınıp satılan, ticareti yapılan malların tümüne emtia denir. TDK’da ‘’mal’’ olarak tanımlanan emtia, ekonomide ise tüm dünyada geniş bir tedarik ağı bulunan ticari faaliyetlerde kullanılan mal ve materyallerdir. Bir ürünün emtia olarak kabul edilmesi için belirli bir raf ömrünün olması, endüstriyel ve tarımsal bir ürün ise ham olması ve piyasada alınıp satılabilmesi için fiyatlandırılmasında belirli ölçüde dalgalanma olması gerekir.


En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:

* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faizi sayfamızı ziyaret edin.


Emtia Çeşitleri Nelerdir?

Uluslararası ticari faaliyetlerde emtialar; değerli madenler, enerji kaynakları, tarım ürünleri ve hayvancılık ürünleri olmak üzere genelde dört ana başlıkta ele alınır.

  • Değerli madenler, metaller: altın, gümüş, platin, bakır vb.
  • Enerji: ham petrol, kömür, doğalgaz vb.
  • Tarım: arpa, buğday, pamuk, mısır, soya fasulyesi, kahve, kakao, şeker vb. 
  • Hayvancılık: canlı büyükbaş ve küçükbaşlar ile et ürünleri

Emtia piyasasında işlem gören ürünler, sert emtia ve yumuşak emtia olarak da ikiye ayrılır. Metaller ve enerji kaynakları sert emtialar, tarım ve hayvancılık ürünleri yumuşak emtialar olarak tanımlanır. Gümüş nedir, nasıl alınır öğrenmek için gümüş nedir yazımızı ziyaret edin. 

Emtia Piyasası Nedir?

Emtia piyasası, emtia olarak tanımlanan malların spot ve vadeli olarak işlem gördüğü ve anlık olarak fiyatlandırıldığı piyasalardır. Türkiye’de ve dünyada, emtia alınıp satılabilen, yatırım yapılabilen emtia borsaları vardır. Türkiye’de, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı 133 emtia borsası vardır; bunlardan işlem hacmi en yüksek olanlar İstanbul ve Adana Ticaret Borsalarıdır.  Tüm dünyada da emtiaların işlem gördüğü piyasalar ve borsalar vardır; Londra Metal Borsası, New York Ticaret Borsası ve Chicago Borsası işlem hacmi en yüksek ve en çok bilinen emtia borsalarıdır. 

Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?

Emtia yatırımı spot piyasalarında nakit karşılığında malın fiziki olarak alınıp satılması ile yapılır. Bu yüzden spot piyasalarda doğrudan üreticiler ve malı son kullanıcıya satmak üzere alan alıcılar işlem yapar. 

Fiziki olarak ürünü teslim almak istemeden alım/satım yapmak isteyen bireysel yatırımcılar ise Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) onaylı aracı kurumlar aracılığıyla işlem yapabilir. Borsa, VİOP ve Forex platformları üzerinden emtia yatırımı yapılabilir. Bu piyasalarda vade dolana kadar alım/satım işlemi fiziki olarak yapılmaz; yatırımcılar emtiayı bir süre elinde tuttuktan sonra satabilir ve alış fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark üzerinden kar ya da zarar ederler.

Emtia Yatırımının Avantajları

Emtia yatırımının ekonomik avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Farklı emtia çeşitlerine yatırım yaparak portföy çeşitlendirilebilir.
  • Yerel para birimleri enflasyon karşısında değer kaybedebilir, emtialar özellikle enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde değerlerini korurlar.
  • Emtia piyasasında alım/satımlar nakit olarak yapılır ve kısa vadede nakit akışı sağlanabilir.

Piyasalardaki oynaklık hem risk hem de avantaj sağlar. Ülke ve dünya gündemi analiz edilerek yapılan yatırımlarda, bir emtiadan kısa dönemde büyük bir kar elde edilebilir. Örneğin; uluslararası gelişmeler petrol fiyatının hızla artacağı konusunda fikir verebilir, bu durumda petrole yapılan yatırım, kısa sürede önemli bir getiri sağlayabilir.

Emtia Yatırımının Riskleri

Emtia yatırımının riskleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Emtialar, teknolojik gelişmeler karşısında değer kaybedebilir. Örneğin, yenilenebilir enerji alanındaki gelişmeler, petrol ve fosil yakıtların değerini olumsuz etkiler.
  • Petrol, altın ve doğal gaz gibi emtiaların değerlerinin tahmin edilmesi zordur, her türlü politik gelişme bunlar gibi emtiaların değerini anlık olarak değiştirir. Bu durum, zarara sebep olabilir. 
  • Piyasaların oynaklığı, kısa vadede kazanç sağlayabileceği gibi anlık büyük zararlara da yol açabilir.
  • Doğal afetler, ekonomik krizler, iklim olayları gibi durumlar emtia arz ve taleplerinin kısa sürede değişmesine sebep olur. 

Emtia Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Emtia fiyatları tüm dünyada değişkendir; belirli bir kurum tarafından belirlenmez. Ekonomik gelişmeler, ulusal ve uluslararası politik olaylar, savaşlar, krizler, doğal afetler, iklim olayları gibi her türlü gelişme, emtia fiyatlarında değişikliğe sebep olabilir. Ekonomideki temel arz-talep dengesi, emtia fiyatlarında da belirleyicidir. Örneğin; petrol ihraç eden bir ülkenin savaşa girmesi, petrol fiyatlarında değişikliğe yol açar ya da önemli bir tarım ülkesinde meydana gelen kuraklık, tarım ürünlerinin fiyatlarının artmasına sebep olur. Bu yüzden, emtia yatırımı yapmak isteyen kişilerin uluslararası gelişmeleri ve bu gelişmelerin uluslararası etkilerini analiz etmeleri gerekir. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.