Ekspertiz Sürecinde Yaşanabilecek Sorunlar

Güncelleme: 21.11.2023
Yayımlama: 30.09.2015
Paylaş
İçindekiler

18.03.2020 tarihinde gerçekleştirilen Koronavirüs Değerlendirme Toplantısı sonrası açıklanan pakette 500 bin liranın altındaki konutlar için kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den yüzde 90’a yükseltilerek, asgari peşinatın yüzde 10’a düşürüldüğü açıklandı. 


Konut kredisi kullanmak isteyen tüketici, kredi evraklarını bankanın onaylamasıyla işlemlerinin bittiğini düşünebilir ancak ekspertiz işlemi yapılmadan sürecin tamamlanamayacağı unutulmamalıdır. Banka personeli olmayan, bağımsız bir kuruluşa bağlı olan eksperler; lisanslı konut ya da gayrimenkul değerleme uzmanları olarak görev alırlar. 

Ülkemizde yapılan her 4 konut kredisi başvurusunun 1’i ekspertiz sürecinde yaşanan problemler nedeniyle onaylanmaz.

Ekspertiz sürecinde yaşanan genel sorunları aşağıda paylaşalım:

Ekspertiz İşlemi Sonucunda Ev Değerinin Düşük Tutarlarda Belirlenmesi

Yasal olarak eksperin belirlediği ev değerinin en fazla %80’i konut kredisi olarak kullanılır.  Genel anlamda evin satış değeri ile gerçek değeri arasındaki fark nedeniyle değer düşüklüğü yaşanabilir. Ev sahibinin konutunu yüksek tutardan satmak istemesi ya da peşinat ile ilgili alıcının sorun yaşaması bu problemi ortaya çıkarır. Gerçek ev değerini öğrenebilmek için tüketicinin ekspertiz işlemi başlamadan emlakçılara danışarak fikir almasında fayda olacaktır. Ayrıca evin en az %80’inin de tamamlanmış olması beklenir. Detaylı bilgi için alacağınız ev krediye uygun mu yazımızı inceleyin.

Konutun Projeye Uygun Olmaması

Her konutun başlangıç aşamasında çizilen projeye uygun olması gerekir. Projede yer almayan ve sonradan kaçak olarak eklenen oda, depo, kömürlük gibi noktalar eksper raporunu olumsuz yönde etkiler. İlçe belediyesini ziyaret ederek eksper proje ve ruhsat bilgilerini sorgular.

Tapuda Sorun Olması

Alınmak istenen konutun tapusunun krediye uygun olması gerekir. Tapuda mesken olarak geçmeyen depo, arsa gibi yerler için ekspertiz olumsuz rapor sunar. Kat irtifak ya da kat mülkiyet bilgisinin mutlaka tapuda işaretli olması istenir. Dubleks, Tripleks olarak ifade edilen 2-3 katlı yapıların sadece bir katını almak istemekten kaynaklanan sorunlar da yaşanabilir. Bu tarz durumlardaki evleri almanın tek yolu ortak tapu yapmaktır. 

Ayrıca eksper tapu dairesine giderek, tapu üzerinde herhangi bir kişi veya kurumun ipotek ya da haciz işlemi olup olmadığını kontrol eder. Banka alınacak konutun tamamına ipotek koyar.

Trampa Problemi Olması

Trampa sorunu bina sıfırdan yapılırken projeye uygun kapı numarası verilmemesinden kaynaklanır. Örneğin satın alınan daire binada 4 numara olarak geçer fakat projede başlangıçta yapılan hata nedeniyle 3 numara olarak görünür. Numara yanlışlığı olan dairelerin birbirlerine tapularını devretmesi gerekir ve tapu masrafı ödenir. Bu problem giderilmeden kredi onaylanmaz. Detaylı bilgi için konutlarda trampa işlemi yazımızı inceleyin.

Ekspertiz İşlemlerine Başladıysa Para İadesi Yapılmaz

Sonuç olarak ekspertiz görevini yaparak rapor düzenlediği için kredinizi kullanıp kullanmadığınıza bakılmaksızın ödediğiniz eksper ücreti size iade edilmez. Ortalama 600 TL ile 1200 TL aralığında bankadan bankaya değişkenlik gösteren bu ücretin yanmaması için ev alırken mutlaka iyi araştırma yapmalı ve alacağınız evin krediye uygun olduğuna emin olmalısınız.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.