Konut Kredisi Başvurunuz Neden Reddedildi?

Güncelleme: 21.11.2023
Yayımlama: 01.11.2016
Paylaş
İçindekiler

Kabul edelim ki ev almak kolay bir süreç değildir. Peşinat ve mobilyalar için para biriktirmek, istediğiniz özellikleri taşıyan bir ev araştırıp bulmak daha sonra da güvenli ve kolay kredi kullanabilmek güzel fakat yorucudur. Konut kredisi almak ve ödemeleri tamamlamak ise hayatınızın bir dönemini ciddi olarak etkiler.

Ev sahibi olma hayali kurarken büyük resim kusursuz görünebilir ancak son aşamada başvurduğunuz kredinin reddedilmesi tüm hayallerinizi yıkabilir. Hayallerinizin son aşamada yıkılmaması için aşağıda yer alan ve başvurunuzun reddedilmesiyle sonuçlanabilecek 4 duruma göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

1- Yanlış Bilgilendirilme

İyi konumda ferah bir daire, yüzme havuzu, spor salonu, kulüp, işinize yakınlık ve aklınıza gelebilecek konuta artı puan kazandıracak her şey. Aradığınız evi buldunuz. Kredi için hevesle düşük faizle kullanabileceğiniz kredi araştırmasına giriştiniz ve başvurularınızı yaptınız. Kredi notunuz, geliriniz, sizin açınızdan her şey tamam. Bankanın kredi cevabını beklerken bir ret yanıtı geldi. Peki, nerede yanlış yaptınız?

Bankanın gönderdiği eksper konutu incelediğinde ev hakkında satıcının sana bahsetmediği şeyler görmüş olabilir. Satıcılar kimi zaman konutu satmak için sizden bazı şeyler saklamış ya da yanlış bilgilendirmiş olabiliyor.Konutun tapu durumu, sağlamlığı veya farklı bazı konularda sizin bilemeyeceğiniz konularda araştırma yapan eksper bir sorun gördüğünde banka bu konut için kredi vermeyi reddedebilir.

Bazı durumlarda da satıcı bir bankayla önceden konuşup anlaşmıştır. Böyle bir durum varsa bunu da önceden evi satın alacağınız kişi ile görüşmeniz iyi olacaktır.

2- Tamamlanmamış Konut

Konutun tam değerinin tespit edilip bu değer üzerinden fiyat belirlenmesi için konutun minimum %80 oranında tamamlanmış olması gerekir. Bunun için alacağınız konutun tamamlanma durumunu dikkate alıp krediye başvuru yapmalısınız. Eğer alacak olduğunuz konut %80’in altında bir tamamlanma oranına sahipse eksperin biçeceği değer düşük olacağından, sizin de konutu almak için vermeniz gereken peşinat miktarı artacaktır.

Bu gibi bir durumda eğer farklı bir konut bulma şansınız yoksa ve geliriniz yeterli ise konut kredisi çekeceğiniz banka dışında farklı bir bankadan peşinatınızı tamamlayacak miktarda ihtiyaç kredisi çekmeyi düşünebilirsiniz.

Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için ev alırken dikkat etmeniz gereken 10 altın kural  yazımıza göz atabilirsiniz.

3- Gelir Durumunuz

Konut kredisi, ihtiyaç kredisine oranla daha yüksek tutarlarda kullanıldığı için gelir durumunuz banka tarafından az bulunabilir. Normal şartlarda kredi kullanmanız için (bazı bankalarda istisnaları mevcut) aylık kredi taksitlerinizin maaşınızın %50’sini geçmemesi gerekir. Eğer gelir durumunuz nedeniyle ret cevabı aldıysanız, varsa kira geliri ya da aile fertlerinin gelirlerini bankaya beyan etmeniz faydalı olabilir.

Gelir durumunuzla ilgili bir sebepten ret almanız durumunda, bakmanız gereken bir başka şey de bütçenize uygun bir ödeme planı seçip seçmediğinizdir. Kredi vadesini uzatarak aylık taksit miktarını düşürebilir ya da artan ödemeli plan ile kredinizin ilk yıllarında daha düşük sonraki yıllarda ise kademeli olarak artan bir ödeme planı tercih edebilirsiniz. Böylece onay alma şansınızı yükseltebilirsiniz.

4- Kredi Notunuz

Kredi kullanmak için en önemli faktörlerden biri de kredi notudur. Gelir gider durumunuz, bulmuş olduğunuz evin özellikleri ve bunların dışındaki tüm etkenler uygun olsa bile kredi notunuzun yeterli olmaması, bankadan olumsuz bir yanıt almanıza sebep olabilir.

Geçmişte bankayla yaşadığınız gecikmeli kredi ya da kredi kartı ödemeleri, icra takibi, karşılıksız çek gibi durumlar kredi notunuzu düşürerek, kredi başvurularınızı ve diğer tüm bankacılık işlemlerinizi de olumsuz etkileyecektir. Bunun için krediye başvurmadan önce kredi notunuzu öğrenmeniz, başvuru sonrası yaşanabilecek olumsuzlukları baştan görmenizi sağlayacaktır.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.