Evinizi Satarken Gelir Vergisi Ödeyecek misiniz?

Güncelleme: 22.09.2023
Yayımlama: 17.12.2019
Paylaş
İçindekiler

Satılacak gayrimenkul için herhangi bir gelir vergisi ödemesi çıkıp çıkmayacağını değer artış kazancı vergisi hesaplama aracımızdan hesaplayın.


Konut alım satım işlemleri sırasında satıcıların en çok merak ettiği konulardan biri herhangi bir gelir vergisi ödeyip ödemeyecekleridir. 

Gayrimenkul değer artış kazancından kaynaklanan gelir vergisi, evin alım tarihi üzerinden tam 5 yıl geçmeden satılması ve istisna tutarı ile enflasyon oranları üzerinde bir kâr elde edilmesi durumunda satıcıya yansıtılan, bir kazanç vergisidir. 

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları

Neden Gayrimenkul Satışlarında Vergi Alınıyor?

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi, gayrimenkul alım satımını yatırım aracı olarak kullanan veya yatırımlardan dolayı satılan konuttan ek rant elde eden kişilere uygulanması amaçlanmış bir kazanç vergisidir. 

Örneğin, evini 200 bin TL'ye alan bir kişi, 3 yıl sonra bu evi 300 bin TL'ye satabiliyorsa, bir şekilde enflasyon üzerinden bir kazanç elde ettiği için, değer artışından bir rant elde etmiş olur. Bu rant da kamu otoritesi tarafından vergilendirmeye tabi tutulur.

Not: Evinizi poliçe tarihi bitmemiş bir Zorunlu Deprem Sigortası olmadan satamazsınız (tapu işlemlerinde deprem sigortası zorunlu olduğu için). Aktif bir sigortanız olup olmadığını öğrenmek ve anında online Zorunlu Deprem Sigorta almak için DASK sayfamızı ziyaret edin.

Değer Artış Kazancı Vergisinden Düşülebilecek Giderler

Gayrimenkul alımı ve sonrasından, gayrimenkul satışına kadar yapılacak olan ve evin alımı/tamamlanması için yapılan tüm giderler, değer artış kazancı kâr hesaplamasından düşülebilir. Ancak, bu giderlerin tamamının gayrimenkul için yapılmış olması ve resmi olarak beyan edilebilir olması gerekir. 

Örneğin, konut alımı sırasında ev kredisi kullanıldıysa, sadece satışa kadar ödenen faizler, konutun tamamlanması için yapılan faturalı giderler ve sadece satış için ödenen tapu harç/vergi ödemeleri, gider olarak düşülebilir.

Tapu harcının düşük gösterilmesinin değer artış kazancı vergisi ödemesini nasıl etkilediğini, örnek hesaplama ile tapu harcı hesaplama yazımızdan öğrenin.

Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi Ödeyecek misiniz?

Değer artış kazancı vergisi hesaplaması, alınan ve satılan ayın Yİ-ÜFE oranlarına göre hesaplandığı için, vergi hesaplamasını bir araç olmadan yapmak çok zordur. İlgili hesaplama, yazımızın başında belirttiğimiz Hesapkurdu Değer Artış Kazancı Hesaplama aracından kolayca yapılabilir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.