HesapKurdu logo

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?

Güncelleme: 14.07.2022
Yayımlama: 14.07.2022
Paylaş
İçindekiler

Ticaret Bakanlığı tarafından 2020 yılında uygulamaya koyulan İleti Yönetim Sistemi (İYS), güncel ticari elektronik ileti onaylarının saklandığı ulusal bir veri tabanıdır. Vatandaşlara, markalar tarafından izinsiz gönderilen ticari elektronik iletileri (e-posta, kısa mesaj vb.) engellemek için hayata geçirilen İYS üzerinden hizmet sağlayıcılar yani markalar, alıcılardan aldıkları izinleri saklayıp yönetebiliyor. Vatandaşlar da verdikleri ileti izinlerini görüntüleyebiliyor, mevcut iletileri reddedebiliyor ya da izinsiz ileti gönderen markaları şikâyet edebiliyor.

İnternet Fiyatları

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nasıl Çalışıyor?

Vatandaşlara SMS, kısa mesaj ya da sesli arama gibi ileti gönderimi yapan tüm markalar, vatandaşlardan aldıkları elektronik ileti gönderim izinlerini İYS’ye yüklüyor. Alıcılar da kendi adlarına İYS’de kayıtlı olan bu izinleri sistemde görüntüleyerek gerekli değişiklikleri yapabiliyor. 

Markalar; reklam, kampanya vb. gönderim yapmak istediklerinde yalnızca elektronik gönderi iletilerine izin veren ve izinleri İYS’de kayıtlı alıcılara gönderim yapabiliyor. İYS üzerinden gönderi iznini iptal eden alıcılara markaların gönderim yapmaları engelleniyor.

Hizmet Sağlayıcıların İYS’ye Üye Olması Zorunlu Mu?

Müşterilerine elektronik ileti göndermek isteyen tüm tüzel ve gerçek kişilerin İletim Yönetim Sistemi’ne üye olması zorunludur. Sisteme üye olan markalar, tanımlanan İYS numarası ile gönderim yapabiliyor. Sesli arama, e-posta ve SMS gibi tüm ticari ileti gönderimleri, yalnızca İYS üzerinde onayları kayıtlı kullanıcılara yapılabiliyor. Hizmet sağlayıcılar ayrıca; gönderim onayı aldıkları kullanıcılara ait bilgileri en geç üç gün içinde sisteme kaydedilmeli. Aksi takdirde, hizmet sağlayıcılar reklam, kampanya vb. iletilerini vatandaşlara gönderemez.

İYS’ye Aykırı Gönderim Yapmanın Cezası

Hizmet sağlayıcıların gönderim yaptığı alıcı sayısı ve iletinin tipine göre cezalar değişiyor. Onay vermeyen kullanıcılara gönderim yapan markalara 2 bin TL’den, 9 bin 515 TL’ye kadar para cezası verilebiliyor. Sistem üzerinden iznini iptal eden alıcılara gönderim devam edilmesi halinde 28 bin 546 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabiliyor. İzinsiz toplu gönderim yapıldığında ise uygulanan cezalar on katına kadar çıkabiliyor ve 280 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanıyor. 

İYS Başvuru Nasıl Yapılır?

Yalnızca MERSİS kaydı olan hizmet sağlayıcılar ve markalar İleti Yönetim Sistemi’ne online başvuru yapabilir. MERSİS kaydı olmayan hizmet sağlayıcılar, belgelerini posta yoluyla ulaştırarak fiziki başvuru yapabilir.

e-Devlet ve İYS üzerinden başvuru yapabilirsiniz, ancak online başvuru yapabilmek için ayrıca, MERSİS’te yer alan bilgilerin doğru ve güncel olması gerekir. Başvurular, yalnızca hizmet sağlayıcı tarafında temsil yetkisi bulunan kişilerin e-imzası ile yapılabilir ve başvuru sırasında Temel Hizmetler Kullanım Taahhütnamesi'nin imzalanması istenir. Online başvurularda, Marka Tescil Belgesi’nin PDF olarak yüklenmesi istenir. Sistem üzerinden Taahhütnamenin elektronik olarak imzalanabilmesi için başvuru yapılan bilgisayarda Adobe Acrobat Reader programının kurulu olması gerekir. 

İYS Başvuru İçin Gerekli Belgeler

Online kanallardan yapılan başvurularda elektronik imzalı şekilde ibraz edilmesi gereken belgeler şu şekilde:

  • İmza yetkilisinin T.C. numarası,
  • İmza yetkilisinin iletişim bilgileri (kurumsal e-posta adresi ve cep telefonu numarası)
  • MERSİS kaydı ile ileti gönderen hizmet sağlayıcının, gönderim yapılan tüm markalar için tescil belgeleri
  • Elektronik olarak imzalanmış İleti Yönetim Sistemi Temel Hizmetler Kullanım Taahhütnamesi

MERSİS kaydı olmayan hizmet sağlayıcıların aşağıdaki bilgileri ön kayıt için onkayit@iys.org.tr e-posta adresine, daha sonra ise şu adrese posta ile göndermesi gerekir:

İleti Yönetim Sistemi A.Ş. Hukuk Departmanı Adına TOBB İkiz Kuleleri C Blok 27.Kat Dumlupınar Bulv. No:252, 06530 Çankaya / Ankara

Fiziki başvurularda istenen bilgiler şu şekilde:

  • İmzaya Yetkili kişinin
  • T.C. kimlik numarası, yabancı ise pasaport numarası,
  • Adı, soyadı
  • İletişim bilgileri (E-posta adresi, cep telefonu, web sitesi, posta adresi)
  • Ticaret Unvanı
  • Vergi Kimlik Numarası
  • Vergi Dairesi

Fiziki başvurularda istenen belgeler ise şu şekilde:

  • Vergi levhası fotokopisi (ya da vergi numarasını gösteren bir belge)
  • İşletme sahibinin kimlik fotokopisi
  • Marka yetkilisinin şirket unvanı adına düzenlenen imza sirküleri
  • Varsa oda (meslek kuruluşu) kayıt belgesi
  • Marka kullanımına yetkisi olduğunu gösteren belge (Marka tescil belgesi, yetkilendirme yazısı vb.)
  • Kaşeli ve imzalı İleti Yönetim Sistemi Temel Hizmetler Kullanım Taahhütnamesi

İleti Yönetim Sistemi’nde (İYS) Gönderim İzinleri Nasıl İptal Edilir?

İleti Yönetim Sistemi web sitesinde sağ üstteki "Vatandaş Girişi" bağlantısına tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Daha sonra, telefon numaranızı ve SMS olarak gelen doğrulama kodunu girmelisiniz. Üçüncü aşamada ‘’Aydınlatma Metni’’ onayı gerekiyor. Onayın ardından, iletişim adreslerinize ticari elektronik ileti gönderimi yapan tüm markaları görüntüleyebilir, ileti almak istemediklerinizin izinlerini kaldırabilirsiniz. 

E-Devlet üzerinden ise T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi" yazarak İYS ekranına ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada ‘’Yeni İletişim Adresi Ekle’’ bağlantısına tıklayarak, iletişim bilgilerinizi girmeniz istenir. Aydınlatma metnini de onayladıktan sonra gönderim izni verilen markaları görüntüleyebilir ve izinlerinizi yönetebilirsiniz.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor

Adres: İçerenköy Mah., Değirmen Yolu Cad. Nuh Plaza 37/2 34752 Ataşehir/İstanbul
MERSİS Numarası: 0577050290800014
Tel: 0(216) 570-0707 E-posta: bilgi@hesapkurdu.com

Hesapkurdu logo

Copyright © 2021 - Konut Kredisi Com Tr Dan. A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.