İpotekli İhtiyaç Kredisi Nedir?

Güncelleme: 13.11.2023
Yayımlama: 13.11.2023
Paylaş
İçindekiler

İpotekli kredi, bir teminat karşılığında verilen ve gerçek kişilerin kullandığı kredi türüdür. Bankalar veya finansman kuruluşları özellikle yüksek tutarlı ihtiyaç kredilerini genel olarak ipotek karşılığı vermektedir. İpotekli kredilerde ev, araba, arsa ipotek olarak alınabilir. İpotek edilecek olan taşınmaz alınacak kredinin türüne göre değişir.

İpotekli ihtiyaç kredisinin vadesi BDDK kararı ile en fazla 60 ay olacak şekilde sınırlandırılmıştır.

En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.

İpotekli Kredi Kullanmak İçin Gereken Şartlar

İpotekli kredi kullanabilmek için gereken şartlar:

  • Kredi kullanacak kişi 18 yaşından büyük olması,
  • Kredi notu ve çalışma geçmişi yeterli olması,
  • Kişinin belgelenebilen bir geliri olması,
  • Kredi taksitinin, hane halkı aylık ortalama gelirinin %50'sini geçmemesi,
  • Teminat olarak konut/iş yeri/taşıt ipoteğinin alınabilir olması

Kimler İpotekli Bireysel İhtiyaç Kredisi Kullanabilir?

İpotekli kredi kullanabilmek için mal beyanının dışında kredi notunun düzenli olması en önemli şartlardandır. Bunun dışında kişinin gelir durumu, ipotek edilecek taşınmazın krediye uygunluğu gibi durumlar da çok önemlidir. 

Kişinin ipotekli kredi kullanmak isteme sebebi birden çok krediyi bir yerde toplamak ise, bu durum banka personeline iyi anlatılarak kriterlerin o şekilde değerlendirilmesi talep edilmelidir. 

Editörün Notu:

İpotekli ihtiyaç kredisi birden fazla bankadaki kredileri tek bankada toplamak için de kullanılabilir.

İpotekli Kredi Kullanmak İçin Gerekli Belgeler

  • Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaportun aslı ve fotokopisi
  • İkametgâh belgesi
  • Gelir durumunu gösterir belge:

Ücretliler İçin: Maaş bordrosu veya net maaş tutarını gösteren işveren onaylı belge

Serbest Meslek Sahipleri İçin: Vergi levhası

Şirket Ortakları İçin: Vergi levhası veya Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan kuruluş ilanı fotokopisi

Gayrimenkul Geliri Beyan Edenler İçin: Tapu aslı ve fotokopisi

Emekliler İçin: Hesap cüzdanı

  • İpotek alınacak gayrimenkulün tapusu

Ev İpotekli Kredi

Konut teminatlı kredi, adınıza kayıtlı ve kullanım durumu ile tapu kaydı “mesken” olan kotunuzu, bankaya teminat olarak göstererek kullanabildiğiniz bir bireysel kredi türüdür. İhtiyaç kredisinden en büyük farkı ise yüksek tutarlı olarak kredi kullanma imkânı sağlamasıdır. 

Konut ipotekli kredinin diğer kredilere göre avantajı BSMV vergisinden muaf olmasıdır. 

Araç İpotekli Kredi

Araba teminatlı kredi, sıfır ve ikinci el araç alımlarıyla mevcut aracın ipotek olarak verilmesi şeklinde de kullanılabilmektedir. Sıfır ve ikinci el araç alımlarında neredeyse tüm bankaların 60 aya kadar kredi vadesi mevcut olsa da taşıtın ipotek olarak verilmesi ile kredi kullanılması her banka tarafından yapılmamaktadır. Bunun nedeni, fazla kullanılan bir kredi türü olmaması ve gayrimenkul ipoteği kadar bankalar açısından risk faktörünü azaltmıyor olmasıdır.

İpotek Verilen Taşınmaz Değerinin Yüzde Kaçına Kadar Kredi Verilir?

İpotek gösterilecek taşınmazın değerini ekspertiz belirler. Bankalar belirlenen değerin üzerinden yasal olarak 80’e kadar kredi verebilirler. Ancak genel olarak bankalar bu sınırı %80 yerine %50 olarak uygular. Bunun sebebi ise ipotek edilecek taşınmaz üzerinde zaman içerisinde gerçekleşebilecek değer kayıplarıdır.

İpotekli Kredi Başvurusu

İpotekli kredi başvurusu bankaların internet siteleri, şubeleri veya kredi karşılaştıma siteleri üzerinden yapılabilir.

Kredi notu düşük olup kredisi onaylanmayan kullanıcılar için sunulan bloke teminatlı kredi kartı ürünü hakkında bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eğer herhangi bir taşınmazın üzerinde ipotek olup olmadığınız sorgulatmak istenirse, e-Devlet üzerinden bu sorgulama kolaylıkla yapılabilir. Bunun için yapılması gereken https://giris.turkiye.gov.tr adresi üzerinden T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yaparak, daha sonra “Tapu Bilgileri Sorgulama” sayfasını açıp, “Hisse Bilgileri” butonu tıklanır. Açılan sayfadan mevcut ipotek bilgileri görüntülenebilir. 

e-Devlet üzerinden şifre işlemleri hakkında bilgi için e-Devlet şifresi nasıl alınır ve değiştirilir sayfamızı inceleyin.


İhtiyaç Kredisi Hesaplama Araçları

İhtiyaç Kredisi Hesaplama Araçları

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.