Yıllık Maliyet Oranı Hesaplama

Güncelleme: 07.07.2023 Yayımlama: 01.08.2016
Hesapkurdu

* Yıllık kredi maliyet oranı hesaplama aracımız ile ödemiş olduğunuz masrafa göre kredinizin maliyet oranını anından hesaplayabilirsiniz. 

* Güncel faiz oranlarına göre konut, taşıt, ihtiyaç kredisi hesaplaması yaparak ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin. 

* Tüm bankaların kredi kartlarını karşılaştırıp, anında başvuru yapmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Maliyet Oranı Nedir?

Kredi maliyet oranı, kredi efektif faiz oranı olarak da ifade edilen kredi için katlanılan tahsis ücreti, vergiler, ipotek ve sigorta masraflarının faiz oranına dâhil edildiği yüzdesel bir orandır ve bankalar tarafından faiz oranı yanında kullanıcıya bildirilmesi yasal zorunluluktur.

Hesaplama Aracımızın Çalışma Şekli

Hesapkurdu yıllık maliyet oranı hesaplama arıcı, girmiş olduğunuz bilgilere göre faiz oranınız üzerine gelen masrafları aylık ve yıllık olarak yüzdelik oranlara çevirerek, mevcut faiz oranınıza eklemektedir. Hesaplama aracımızın tam olarak doğru sonuç verebilmesi için özellikle girdiğiniz masraf kısmının doğru olması gereklidir. 

Yasal Olarak Kredi Dosya Masrafı Nasıl Hesaplanıyor?

Kredi dosya masrafı yasal olarak çekilen kredinin (%0,5) binde 5’ini geçemez. Ancak bu oran içerisine bankanın farklı kurumlara ödemiş olduğu ekspertiz ve sigorta masrafları dâhil değildir. Yani sigorta ve ekspertiz ücreti haricinden sizden alınan tüm faiz dışı giderler, dosya masrafı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca kredi kullanacağınız kurum da size ayrı bir belge üzerinde bu masrafları beyan etmek ve kredi sözleşmesinden ayrı olarak imzalatmak zorundadır.

Kredi dosya masrafı hesaplaması yapmak ve daha detaylı bilgi almak için dosya masrafı hesaplama sayfamızdaki aracımızı kullanın.

Maliyet Oranı Neden Önemli?

Kredi maliyet oranı faiz oranının aksine kredinin toplam maliyetini gösterdiği için bankaların kredi ürünlerinin kıyaslamasının daha doğru yapılmasını sağlar. Bu sayede tüketici toplamda hangi kredi ürünün kendisi için uygun olduğunu daha net bir şekilde anlayabilir.


Kolay Onaylanan Kredi Kartları:

Garanti BBVA Bonus Kart
Ödül Para/Puan 7000 TL
Yıllık Ücret 583 TL
Enpara.com Kredi Kartı
Ödül Para/Puan 250 TL
Yıllık Ücret Ücretsiz
Akbank Axess
Ödül Para/Puan 8100 TL
Yıllık Ücret 630 TL

Tüm Kredi Kartları


* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 


Kredi Tekliflerini Maliyet Oranı Üzerinden Kıyaslamak Yeterli mi?

Kredi maliyet oranın amacı aslında sadece tek bir oran üzerinden bankaların doğru bir şekilde kıyaslanmasını sağlamaktır. Eğer bankalar için aynı vade ve tutarda kredi kıyaslaması yapılıyorsa, maliyet oranı üzerinden bir karşılaştırma çoğu durumda yeterli olacaktır.

Sigorta Masrafları Maliyet Oranı İçerisine Nasıl Dâhil Edilir?

Sigorta poliçe tutarları kredi kullanılacak kişiye veya ipotek olarak verilen gayrimenkul özelinde çıkıyor. Bu sebeple kişi bilgileri olmadan verilen maliyet oranı ya ortalama sigorta bedeli üzerinden hesaplanıyor ya da “sigorta ücretleri dâhil edilmemiştir” şeklinde bir uyarı ile sunuluyor. Bu durum maliyet oranı kıyaslamasında genel olarak büyük bir fark oluşturmamakla birlikte, yaşı yüksek olan kişilerin özellikle bankaların hayat sigortası tekliflerini ayrıca kıyaslamalarının da faydası bulunuyor.  

En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

20.000 TL 12 Ay Vade

Toplam Maliyet 31.596 TL
Faiz Oranı %5,99
Aylık Taksit 2.625 TL
Toplam Maliyet 29.413 TL
Faiz Oranı %4,95
Aylık Taksit 2.443 TL
Toplam Maliyet 29.289 TL
Faiz Oranı %4,89
Aylık Taksit 2.432 TL

Tüm İhtiyaç Kredisi Faizlerini Listele

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.

Aylık ve Yıllık Maliyet Oranı Arasındaki Fark Nedir?

Aylık maliyet, kredi için katlanılan masrafların aylık yüzdesel oranı, yıllık maliyet ise aylık maliyet oranın bileşik faiz hesaplama formülü ile yıl bazına çevrilmesidir. Ayrıca aylık maliyet oranın 12 ile çarpılarak yıllık maliyet oranın bulunabileceği de doğru bir hesaplama değildir. Bu hesaplama yapılmak isteniyorsa kesinlikle “bileşik faiz hesaplama” formülü kullanılmalıdır.

Aylık Maliyet Oranını Yıllık Maliyet Oranına Çevirme Excel Formülü

Eğer elinizde aylık maliyet oranı varsa Excel üzerinden “(1+faiz oranı)^vade-1” formülünden çıkan sonucu yüzdeye (%) çevirerek yıllık maliyet oranı hesaplamasını kolayca yapabilirsiniz. Öte yandan bankaların bu maliyet oranlarını tüm kredi tekliflerinde verme zorunluluğu da bulunuyor.

Kredi Yıllık Maliyet Hesaplaması Matematiksel Formülü

Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği'nde yer alan örnek kredi yıllık maliyet oranı hesaplaması aşağıdaki şekilde. Daha detaylı bilgi için kredi hesaplama yönetmeliğini inceleyin


Kredi Miktarı
10.000 TL
Taksit Sayısı
12 AY
Aylık Akdi Faiz Oranı
%1
KKDF Oranı
%15
BSMV Oranı
%15
Aylık Brüt Faiz Oranı
%1,20
Dosya Ücreti
50 TL
Aylık Taksit Miktarı
899,75 TL
Maliyet Oranı Nasıl Hesaplanır

Kaynaklar:

04.10.2014 Tarihli 29138 Sayılı Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler İlişkin Yönetmelik

22.05.2015 Tarihli 29363 Sayılı Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği

28.05.2015 Tarihli 29369 Sayılı Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği

"Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com'a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orjinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür."


Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.


Makaleyi faydalı buldunuz mu?

2,1 Puan - 64 Kullanıcı
Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezler kullanıyoruz. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Detaylı Bilgi Close Policy
Kabul Et Close Policy