Gecikme Faizi Hesaplama

Güncelleme: 08.01.2024 Yayımlama: 30.09.2015

Hesapkurdu

*Aracımızın hesapladığı “toplam gecikme ödemesi tutarı” banka tarafından ödenecek taksit tutarına eklenecektir.

*Aracımızı yasal takip (icralık) ve idari takipte olan kredi borçlarınızın gecikme faizi hesaplaması için de kullanabilirsiniz. Ancak bu durumlarda ek olarak avukat ve icra masraflarının olabileceğini de göz önüne almalısınız.

*Kredi kartı gecikme faizi hesaplaması için kredi kartı gecikme faizi hesaplama aracımızı, güncel faiz oranları ile kredi hesaplaması yaparak ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama aracımızı kullanın.

Kredi Gecikme Faizi Nedir?

Kredi taksit ödemesinin son ödeme gününün geçirilmesi durumunda, sadece ödenmeyen taksitin anaparası üzerine uygulanan faizdir.

Kredi Gecikme (Temerrüt) Faizi Nasıl Hesaplanır? 

Kredi gecikme faizi veya diğer ismi temerrüt faiz hesaplaması, kullanılan kredi faizinin %30’unun yeniden faiz oranına eklenmesi ile yapılıyor. Örneğin kullanılan kredi faiz oranı aylık %1 ise gecikme yani temerrüt faizi %1,30 oluyor. 

Kredi Gecikme Faizi Vergisi Hesaplaması

Konut kredisi hariç hesaplanan gecikme faizi tutarı üzerinden %15 KKDF ve %15 BSMV olmak üzere toplamda %30 vergi alınır. Örneğin gecikme faiz tutarı 1000 TL olarak bulunduysa 300 TL de vergi ödemesi hesaplanır.


Kolay Onaylanan Kredi Kartları:

Garanti BBVA Bonus Kart
Ödül Para/Puan 7000 TL
Yıllık Ücret 583 TL
Enpara.com Kredi Kartı
Ödül Para/Puan 250 TL
Yıllık Ücret Ücretsiz
Akbank Axess
Ödül Para/Puan 8100 TL
Yıllık Ücret 630 TL

Tüm Kredi Kartları


* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 


Kredi Gecikme Faizi Hesaplama Formülü

Kredi gecikme faizi Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamında şu formül ile hesaplanır: “geciken anapara tutarı*geciken gün sayısı*gecikme faizi/30 = gecikme faizi tutarı”. 

Birden fazla taksit geciktirilmesi durumunda ise bu hesaplama her taksit için ayrı ayrı yapılır. Örneğin kişi kredi ödemesini 70 gün yani 3 taksit geçirdi ise:

1. taksit için: “1. Taksitin geciken anapara tutarı*70*gecikme faizi/30= 1. taksitin gecikme faizi tutarı.

2. taksit için: “2. Taksitin geciken anapara tutarı*40*gecikme faizi/30= 2. taksitin gecikme faizi tutarı.

3. taksit için: “3. Taksitin geciken anapara tutarı*10*gecikme faizi/30= 3. taksitin gecikme faizi tutarı.

3 taksit için hesaplanan gecikme faizi tutarlarının toplanmasıyla da 70 gün için toplam gecikme faizi tutarı bulunmuş olur. Ayrıca örnek hesaplamada olduğu gibi ay hesabı 30 gün üzerinden yapılır.

Not: Hesaplama aracımız da yukarıdaki örnek gibi hesaplama işlemi yapıyor. 


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

20.000 TL 12 Ay Vade

Toplam Maliyet 31.596 TL
Faiz Oranı %5,99
Aylık Taksit 2.625 TL
Toplam Maliyet 29.413 TL
Faiz Oranı %4,95
Aylık Taksit 2.443 TL
Toplam Maliyet 29.289 TL
Faiz Oranı %4,89
Aylık Taksit 2.432 TL

Tüm İhtiyaç Kredisi Faizlerini Listele

Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faiz oranlarına göre hesaplama yapmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


Kredi Geciken Gün Sayısı Hesaplaması

Kredi geciken gün sayısı, resmi tatil veya hafta sonu muaf tutulmadan ödemenin geciktiği ilk günden itibaren tüm günler (ödemenin yapıldığı gün dâhil) hesaba katılarak yapılır. Örneğin 02.01.2024 tarihi ödemesinin geçtiği ilk gün olan bir kişi kredisini 20.01.2024 tarihinde kapatırsa, geciken gün sayısı 19 gün olur.

Kredi Geciken Anapara Hesaplaması

Bir taksit ödemesi geciktiyse “ödenecek taksitin anaparası” geciken anaparadır. Yani kredinin en son 5’inci taksiti ödendiyse yine ödeme planında yer alan 6’ıncı taksitin anaparası, geciken anapara tutarıdır. Birden fazla taksitin geçirilmesi durumunda ise tüm taksitlerin anapara toplamları, geciken anapara tutarı olur. Ancak gecikme faiz tutarı hesaplaması yukarıdaki örnek gibi her taksit için ayrı ayrı yapılır.

Ödeme planınızı oluşturmak için kredi ödeme planı aracımızı kullanın.

"Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com'a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orjinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür."


Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.


Makaleyi faydalı buldunuz mu?

0,5 Puan - 344 Kullanıcı
Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezler kullanıyoruz. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Detaylı Bilgi Close Policy
Kabul Et Close Policy