Hasar Görmüş Binalara DASK Yapılır mı?

Güncelleme: 09.05.2024
Yayımlama: 13.01.2020
Paylaş
İçindekiler
DASK Sigorta Fiyatları 

Hasar Oranına Göre Hangi Binalara DASK Yapılabilir?

Konutlara DASK yaptırmanın belli şartları bulunur. Binalar daha önce oluşan bir depremde hasar alsa bile DASK kapsamında aldığı hasar oranında değerlendirilir. Depremde hasar alan binalar, belirlenen hasar kategorisi kriterleri doğrultusunda sigortalanabilir. Hasar gören binalar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca üç sınıfta değerlendirilir. Bunlar;

  • hafif dereceli hasarlar
  • orta dereceli hasarlar
  • ağır dereceli hasarlar

Hafif Hasarlı - Hasarsız Binalar

Hafif hasarlı ya da hasarsız binalar sigortalanırken sigortalının beyanı doğrultusunda sigorta poliçesi yapılır. 

Zorunlu Deprem Sigortası alanı dışında kalan yerler için yaptırılabilen İhtiyari Deprem Sigortası ürünü hakkında bilgi için ilgili sayfayı ziyaret edin.

Orta Hasarlı Binalar

Sigortalanma sürecinde binalarda bulunan hasarların onarılması ya da binaların güçlendirilmesi zorunludur. Hasarın onarılması resmi belgeler eşliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulur. Bakanlık tarafından binanın oturmaya uygun olduğu belirlenirse sigortalama işlemi yapılabilir. 

Ağır Hasarlı Binalar

Resmî kurumlar tarafınca hakkında yıkım kararı alınan ağır hasarlı binaların sigortalanması mümkün değildir.

Depreme riskine karşı hangi binaları tercih etmenizi depreme dayanıklı ev alırken nelere dikkat etmeliyiz yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

DASK Kapsamı Dışında Kalan Binalar

Zorunlu Deprem Sigortasının güvence altına almadığı bina türleri bulunur. DASK kapsamı dışında tutulan bina türleri arasında:

  • Kamu Konutları Kanunu’nun 2946 numaralı maddesi kapsamında kamu hizmeti için kullanılan binalar,
  • Yerleşik köy halkı tarafından yaptırılan köy içerisinde bulunan alanlar, çevresinde ya da yaylalarda yapılmış olan binalar,
  • Sanayiye hizmet veren ve tamamı ticari kaygı ile kullanılan binalar,
  • Projesi olmayan ve proje dâhilinde mühendis tarafından kontrol edilmemiş binalar,
  • Taşıyıcı sistem parçalarını olan temel, perde, kolon, kiriş ve döşeme gibi aksamlarının zarar gördüğü tespit edilen binalar,
  • Projeye sahip olan ancak proje kapsamı dışında inşa edildiğinden taşıyıcı sistemi risk taşıyan binalar,
  • Yetkili kamu kuruluşu tarafından yıkım kararı çıkan ya da kullanımı uygun bulunmayan harabe binalar yer alır.

Kapsam dışı binalar hakkında daha detaylı bilgi almak için hangi binalar DASK kapsamı dışındadır sayfamızı ziyaret edin.

DASK Yapılamayan Binalar Nasıl Korunur?

Zorunlu deprem sigortasına dahil olmayan binalar arasından köy yerleşimlerinin olmasının sebepleri arasında köy yerleşimlerinde yer alan binalara belediye denetimi yapılamaması ve sigortanın sunumunun zor gerçekleşmesi gibi sebepler yer alır. Köy yerleşimlerinde yer alan veya DASK yaptırılması mümkün olmayan binalara istendiği takdirde ihtiyari deprem sigortası yapılabilir. İhtiyari deprem sigortası, DASK kapsamında bulunmayan ve zorunlu deprem sigortası yapılamayan tüm binalar için uygulanabilir. 

Ortak Alanda Hasar Olması Durumunda Ne Olur?

Deprem sonrası sigortalı olan konutta herhangi bir hasar olmayıp sadece ortak alanda hasar olması durumunda, sigortalının bulunan taşınmazdaki hissesi oranında tazminat ödemesi gerçekleştirilir.

Kaynak: 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Hasarlı Binaların Sigortalanması

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder