Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bazı çalışanlar için 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle zorunlu olacak. Sistemin zorunlu tutulmasının temel amaçları arasında iç tasarruf miktarını artırmak, bankalara yeni bir kazanç kalemi oluşturmak ve kamu emekli aylıklarının erimemesi için ilave bir gelir kalemi oluşturmayı sayabiliriz.
Sisteme 45 yaş altı tüm çalışanlar, işverenleri tarafından zorunlu olarak dâhil edilecek. Bu sayede sisteme başlangıçta yaklaşık olarak 13 milyon kişinin katılacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, sisteme dâhil olanlar isteğe bağlı olarak 2 ay sonra çıkış yapabilecek.
Çalışanlardan her ay 50 TL ile 100 TL arasında bir para kesilmesi bekleniyor. Ayrıca kesilen bu paralar kişilerin kendi adlarına açılacak bireysel hesaplarda tutularak emeklilik fonlarında değerlendirilecek. BES'ten emeklilik konusunda detayları öğrenmek için BES'ten nasıl emekli olunur yazısını ziyaret edin.
BES’e dâhil olan kişiler, her ay ödemiş oldukları katkı payının %30’u oranında devlet katkısından yararlanacak. Sisteme yatırılan primlere karşı devlet; %30 oranında katkı sağlamaktadır. Ancak alınacak olan bu tutar için belirli bir sınır vardır. Kişilerin alabileceği en yüksek katkı payı ilgili yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının 2022 itibariyle %30’u kadardır. 2023 yılı için bu tutar 36.028,80 TL’dir. Devlet katkısı limit hesabı katılımcı bazında yapılır.
Bireysel emeklilik başvurusu hakkında deytaylı bilgiye bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Toplanan paralar emeklilik yatırım fonu adı altında emeklilik şirketleri tarafından kurulan fonlarda değerlendirilmektedir. Bu fonlar portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilir. Kullanıcılar tarafından fon sisteminin daha iyi anlaşılabilmesi için emeklilik şirketleri düşük, orta ve yüksek olmak üzere risk durumlarına göre fonları yasal olarak çeşitlendirmek zorundadır. Bu fon çeşitleri, BES sahibi tarafından yılda 6 altı kez değiştirebilir.
Emekli maaşı üzerinden ne kadar kredi çekilebileceğini güncel faiz oranları üzerinden Emekli Ne Kadar Kredi Çekebilir sayfamızdaki aracımızı kullanarak anında yapabilirsiniz.
Bireysel emeklilik şirketleri, hangi fonun ne kadar kazandıracağı konusunda bir garanti veremezler. Ancak geçmiş dönem kazançlarını örnek olarak sunarlar ve bu şekilde katılımcılara potansiyel kazançlarla ilgili bir fikir vermiş olurlar. Her yatırım aracında olduğu gibi, bu sistemde de risk arttıkça kazanç da artar. Dolayısıyla daha fazla kazanç sağlamak isteyen kişiler, daha fazla risk almak zorundadır.
Bireysel emeklilik ile hayat sigortası arasındaki farkları öğrenmek için ilgili sayfamızı inceleyin.
Emeklilik şirketleri, sistemindeki yatırımları kendi kurdukları fonlarda değerlendirdiği için hepsinin kazançları değişmektedir. Çoğu emeklilik şirketi, geçmiş yıl kazanç tablolarını gösteren fon performans raporlarını aylık olarak kamuoyu ile paylaşır. Emeklilik şirketi tercihleri de bu raporlara göre yapılabilir.
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.