BANKA KREDİLERİ

  • Kredi veren tüm bankalar
  • Bankaların İhtiyaç, Konut ve Taşıt Kredileri

Özel Bankalar

Kamu Bankaları

Katılım Bankaları

Finansman Şirketleri

Dijital Bankacılık Ürünleri

Banka Kredileri Rehberi

1- Ne Kadar Banka Kredisi Kullanabilirim?

Kullanabileceğiniz kredi tutarı bankalar tarafından gelirinize göre hesaplanır. Bazı bankalarda istisnaları olmakla birlikte, aylık kredi taksit tutarınızın aylık kayıtlı gelirinizin yarısını (%50’sini) geçmemesi istenir. Örneğin aylık 3.000 TL kayıtlı geliriniz varsa aylık kredi ödemeleriniz en fazla 1.500 TL olacak şekilde ne kadar kredi kullanabileceğiniz hesaplanır. Bu hesaplamayı güncel faiz oranları üzerinden yapmak için Ne Kadar Kredi Kullanabilirim sayfamızdaki aracı kullanın.

2- Kredi Notuna Göre Bankaların Kredi Onaylama İhtimali

Kredi Notu Aralığı Risk Grubu Kredi Kullanma İhtimali
1-699 En Riskli Çok Düşük
700-1099 Orta Riskli Düşük
1100-1499 Az Riskli Gelire Bağlı
1500-1699 İyi Yüksek
1700-1900 Çok İyi Çok Yüksek
Yukarıda oluşturmuş olduğumuz tablo kredi notu diğer ismiyle kredi siciline göre bankalardan kredi kullanma ihtimalini bir genelleme olarak gösteriyor. Özellikle gelir ve çalışılan kuruma bağlı olarak belirttiğimiz kredi kullanma ihtimalinde değişiklikler olabilir. Daha detaylı bilgi için Kredi Notun Kaç Olmalı yazımızı inceleyin.

3- En Kolay Kredi Veren Bankalar

Aşağıda belirtmiş olduğumuz 3 bankadan belgesiz ve kefilsiz olarak kredi kullanabilirsiniz. Bu bankaların belgesiz olarak kredi vermesi ise diğer bankalar göre nispeten daha kolay bir kredi süreci sunmalarını sağlıyor.
  • - Enpara
  • - Aktif Bank (N Kolay Kredi)
  • - CEPTETEB
Bu konuda detaylı bilgi almak için kolay kredi sayfamızı ziyaret edin.

4- Bankanın "Krediniz Hazır" Diye Mesaj Atması Ne Anlama Gelir?

Bankaların krediniz hazırdır diye mesaj atması “ön onay” niteliğindedir. Yani kredi notu aralığınıza göre sistemsel olarak yapılan bir değerlendirmenin sonucundan otomatik olarak bankalar tarafında SMS veya e-mail şeklinde gönderilir. Otomatik bir değerlendirme olması sebebiyle bankalar kredi değerlendirme kriterlerinde daha esnek davranabilir. Bunun için bu mesajlar doğrultusunda bankalarda kredim hazır şeklinde bir değerlendirme yapmanız tam olarak doğru bir yaklaşım olmaz.

5- Gelir Belgesiz Banka Kredileri

Gelir belgesiz olarak maaş alınan bankadan kredi alınabilir. Maaş bankası dışında aşağıdaki bankalardan da gelir belgesi beyan etmeden kredi alma ihtimali mevcut.
Banka Tahsis Ücreti Sigorta
CEPTETEB Yok Var İncele »
Enpara.com Yok Var İncele »
ING Bank Binde 5 Var İncele »
N Kolay Kredi Binde 5 Var İncele »
Odeabank Binde 5 Var İncele »
Ayrıca gelir belgesiz olarak kredi veren bankalar gelir tespiti için kişinin SGK dökümü ve kredi notunun incelmesini yapar. Yani gelir belgesiz olarak kredi verilmesi tam olarak kayıtlı geliri olmayan kişilere kredi verileceği anlamına da gelmiyor. Bu konuda detaylı bilgi için Gelir Belgesiz Kredi yazımızı inceleyin.

6- Kefilsiz ve İpoteksiz Banka Kredileri

Bankalar tarafından kefil veya ipotek istenmesinin başlıca nedenleri “kredi notunun riskli olması” veya “gelirin kredi için yeterli olmaması” gösterilebilir. Kredi başvurularında kefil veya ipotek şeklinde ek bir teminat istenmesi ise tamamen başvurulan bankanın inisiyatifinde bir değerlendirmedir. Yani farklı bankalara başvurulması durumunda bu teminatlar istemeden kredi kullandırabilir ya da baştan kredi talebini onaylamayabilir. Bunun için bu gibi durumlarda birden fazla bankadan görüş almakta fayda vardır.

7- Masrafsız Banka Kredileri

Bankaların neredeyse hepsinin masrafsız kredi ürünleri bulunuyor. Ancak sunulan kredi teklifinin masrafsız olması toplam kredi maliyetinde daha uygun olunduğu anlamına da gelmiyor. Bunun için bankaları masrafı veya faiz oranı üzerinden kıyaslamak yerine maliyet oranı üzerinden kıyaslamak her zaman daha doğru bir karşılaştırma yöntemi oluyor. Masrafsız kredi ürünleriyle öne çıkan bankalar ise:
Banka Masraf Sigorta
CEPTETEB Yok Var
Enpara Yok Var
Halk Bankası Yok Var
QNB Finanbank Yok Var
Ziraat Bankası Yok Var
Bu konuda daha detaylı bilgi için Masrafsız Kredi yazımızı inceleyin.

8- Faizsiz Banka Kredileri

Bankalar mevduatları belirli bir maliyete katlanarak toplar ve kendi kazançlarını da ekleyerek kredi olarak verir. Bundan dolayı devlet bankaların zararını karşılamadığı sürece sıfır faizli ya da faizsiz bir kredi söz konusu değil. Bunun yanında faiz dışın kâr payı sistemiyle çalışan ülkemizde 5 katılım bankası faaliyet göstermekte. Bu bankalar:
  • - Albaraka Türk
  • - Kuveyt Türk
  • - Türkiye Finans
  • - Vakıf Katılım
  • - Ziraat Katılım
Bu konuda daha detaylı bilgi için faizsiz kredi sayfamızı ziyaret edin.

9- Öğrenci İçin Banka Kredisi ve Kredi Kartı

Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK’ya) kayıtlı olarak çalışılmadığı sürece bir öğrencinin bankalardan kredi kullanma şansı yok. Bunun yanında limitleri yüksek olmasa da taksit ve puan veren kredi kartı alma şansları mevcut. Özelikle belirli bankalar üniversite öğrencilerine yönelik özel olarak kredi kartı ürünü çıkartıyor. Bu bankaların listesine ulaşmak ve öğrenci kredi kartlarına başvurmak için kredi kartı karşılaştırma sayfamızı ziyaret edin.

10- Ev Hanımları İçin Banka Kredileri

Ev hanımlarının yani aktif olarak bir yerde SGK’lı olarak çalışmayan kadınların, birkaç istisna durum haricinde bankalardan kredi kullanma şansı yok. Bu istisna durumlar ise kredi talebini karşılayacak kira gelirlerinin veya şirket ortaklıklarından dolayı resmi bir gelirin olmasıdır. Ancak bu gelirleri olan ev hanımlarına bile bankaların çoğunluğu kredi talebinde olumsuz olarak dönüş yapabilir.

11- Arsa ve Tarla Alımı İçin Banka Kredisi

Banka En Üst Vade Kredilendirme Oranı
Albaraka Türk 60 Ay Ekspertiz değerinin %100'ü
TEB 60 Ay Ekspertiz değerinin %60'ı
Ziraat Bankası 60 Ay Ekspertiz değerinin %50'si
İş Bankası 60 Ay Ekspertiz değerinin %50'si
Şekerbank 120 Ay Ekspertiz değerinin %45'i
Arsa veya tarlaya özel olarak kredi ürünleri bulunan bankaların ekspertiz değerine göre kredilendirme oranları yukarıdaki tabloda mevcut. Özellikle kredilendirme oranı kredi başvurusunda bulunan kişinin kredi notuna göre değişkenlik gösterebilir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Arsa Kredisi yazımızı inceleyin.

12- Emekli Olmak İçin Banka Kredisi

Prim borcundan dolayı emekli olamayan kişiler için Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK’nın) Ziraat Bankasıyla anlaşması mevcut. Anlaşma kapsamında SGK’dan alınan prim borç tutarı toplamını gösteren belgeyle herhangi bir Ziraat Bankası şubesine başvuruda bulunuyor ve prim borç tutarınız kadar kredi açılışı yapılarak SGK’ya sizin adınıza gönderiliyor. Emekli maaşı bağlandıktan sonra ise aylık kredi taksitleri emekli maaşından kesiliyor. Bu kapsamda emekli olabilecek kişiler:
  • - Şirket ortakları,
  • - Esnaf ve sanatkârlar,
  • - Köy ve mahalle muhtarları,
  • - Çiftçiler,
  • - Hizmet borçlanmasıyla emekli olabilecek sigortalılar,

13- Evlilik İçin Banka Kredisi

Evlilik kredisi kampanyası neredeyse tüm bankalarda aktif olarak mevcut. Katılım bankalarında kart veya fatura karşılığında finansman şeklinde, faizli bankacılıkta ise doğrudan nakit olarak evlilik kredisi 48 ay vade seçeneğiyle verilebiliyor. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve başvuru yapmak için evlilik kredisi sayfamızı ziyaret edin.

14- Bankalardan Kredi Kullanmak İçin Gerekli Şartlar

  • - 18 yaşını doldurmuş olmanız,
  • - Kredi ve kredi kartı ödemelerinizde aktif gecikmenizin olmaması,
  • - Beyan ettiğiniz gelirinizi kayıtlandırılabiliyor olmanız,
  • - İpotek verecekseniz eş rızanızı yazılı olarak bankaya verebilmeniz,
  • - Konut kredisinde 360 ay, ihtiyaç ve taşıt kredisinde 48 ay üzerinde bir vade talep etmemeniz,

15- Bankalardan Kredi Kullanma Yaş Sınırı

Bankalarda üst kredi kullanma yaşı değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak yaş ve kredi vadesi toplamının 75 yaşını geçmemesi istenir. Bu değerlendirmeyi bankalar genel olarak anlaşmalı oldukları hayat sigortası şirketinin üst sigorta yaş sınırına göre yapar. Yaş sınırı net olarak açıklayan bankalar ise aşağıdaki tabloda mevcut.
Banka Üst Yaş Sınırı
Aktif Bank 84
Burgan Bank ON 80
DenizBank 80
Fibabanka 80
Odeabank 75
ING Bank 75
TEB 70
Bu konuda daha detaylı bilgi için Emekli Kredisi sayfamızı ziyaret edin.

16- Bankaların Kefilde Aradığı Şartlar

Kredi işlemlerinde kefil, kredinin ödenmemesi durumunda kredinin tamamını ödemeyi kabul eden kişi olduğundan kredi kullanacak kişi için aranan şartların benzeri aranır. En önemli husus ise kefil olacak kişinin evli olması durumunda, yasal mevzuatlar gereğince eş rızasının da yazılı olarak bankaya sunulması gerekliliğidir. Bunun dışında kefilde aranan genel şartlar:
  • - 18 yaşını doldurmuş olması,
  • - Kayıtlı gelirinin olması,
  • - Bankalarla genel anlamda çalışmalarının düzgün olması,

17- Bankaların Kredi İşlemlerinde Ödenecek Masraflar

Konut Kredisi İhtiyaç Kredisi Taşıt Kredisi
Kredi Tahsis Ücreti* Kredi Tahsis Ücreti* Kredi Tahsis Ücreti*
Ekspertiz Ücreti Hayat/Ferdi Kaza Sigortası* Hayat/Ferdi Kaza Sigortası*
Taşınmaz Rehin Ücreti Kasko Sigortası*
DASK
Konut Sigortası*
Hayat Sigortası*
Tabloda yıldızla (*) işaretli olan masrafların bazılarını veya tamamını banka kredi kampanyası kapsamında almayabilir. Ayrıca kredi tahsis ücreti kullanılan kredinin binde 5’ini geçemez. Bu konuda daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Dosya Masrafı sayfamızı ziyaret edin.

18- Bankaların Kredi Başvuru Belgeleri

Özel Sektör Çalışanı Kamu Çalışanı Emekli Vergi Levhalı
Maaş bordrosu Maaş bordrosu Emekli aylık dökümü Güncel vergi levhası
SGK dökümü İkamet belgesi İkamet belgesi İmza sirküsü
İkamet belgesi Varsa ek gelir belgesi Varsa ek gelir belgesi Oda kayıt belgesi
İş yeri imza sirküsü Konut tapu fotokopisi* Konut tapu fotokopisi* Bilanço ve gelir tablosu
Varsa ek gelir belgesi Taşıt faturası/ruhsatı* Taşıt faturası/ruhsatı* Varsa ek gelir belgesi
Konut tapu fotokopisi* Konut tapu fotokopisi*
Taşıt faturası/ruhsatı* Taşıt faturası/ruhsatı*
*Konut tapu fotokopisi konut kredisi kullanacaklar, taşıt ruhsatı veya faturası ise taşıt kredisi kullanacaklar için gerekli belgeler. Ayrıca başvurulan bankayla aktif çalışma durumuna, bankanın kampanyası göre tabloda belirttiğimiz bazı belgeler istenmeyebilir veya ek belgeler talep edilebilir.

19- Bankaların Konut Kredisi Vadeleri

İlgili mevzuat gereğince konut kredisi 360 ay (30 yıl) vade ile verilebiliyor. Ancak 120 aydan sonra genel olarak faiz oranlarının yükselmesi ve 180 aydan sonra ise toplam kredi maliyetinin dezavantajlı olması sebebiyle, 120 aydan yüksek konut kredisi genel olarak tercih edilmiyor. Bu sebeple 4 istisna banka haricinde diğer tüm bankalar en fazla 120 ay vade seçeneğiyle konut kredisi teklifi sunuyor. Bu 4 istisna banka ise:
Banka Konut Kredisi Vadesi
Şekerbank 360 Ay
DenizBank 300 AY
Garanti Bankası 240 AY
QNB Finansbank 180 AY

20- Banka Kredilerinde Faiz Oranları Nasıl Belirleniyor?

Bankalar birikmiş parası olan bireylerden, yurt dışı kaynaklardan ve Merkez Bankası’ndan borç para toplar ve bu borcu karşılığında parayı aldığı kişi ve kurumlara faiz öder. Yani aslında bireylerin mevduat olarak yatırdıkları para bankaya verdikleri borçtur. Mevduat sahibinin yatırdığı paranın değer kaybetmemesi için ise mevduat toplamak için bankaların ödediği faizin enflasyonun biraz daha üzerinde yer alması gerekir. Daha sonra bankalar topladıkları bu mevduatlara ödedikleri faize, masraflarını ve kârlarını da ekleyerek piyasaya “kredi faizi” olarak sunar. Sonuç olarak, enflasyon düşerse mevduat toplamak için ödenen faiz düşeceğinden dolayı bankaların kredi faiz oranı düşer, enflasyon yükselirse bankaların kredi faiz oranı yükselir. Güncel kredi faiz oranlarını ise banka kredi faiz oranları sayfamız üzerinden anlık olarak takip edebilirsiniz.

21- Banka, Kredi İçin Açılan Hesaptan Ücret Alabilir mi?

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği’nin 29’uncu maddesi kapsamında kredi için açılan hesaptan sadece kredi işlemi yani kredinin yatırılması ve ödenmesi işlemleri yapılırsa herhangi bir ad altında bir ücret talep edilemiyor. Ancak hesaba herhangi bir şekilde kredi ödemesi dışında bir para yatırılması durumunda ise bankanın bu hesaptan ücret alma hakkı doğruyor.
Madde 29 … Kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemez. Bu hesap, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması hâlinde kredinin ödenmesi ile kapanır.

22- Banka Kredi Ödeme Planını Nasıl Oluşturur?

Bankalar kredi ödeme planınızı kullanacağınız kredi tutarına ve istediğiniz vadeye göre her taksit döneminde kalan anaparanız üzerinden tekrar faiz uygulayarak oluşturur. Kullanılacak kredi sabit taksit ödemeli ise tüm taksitler sabitlenene kadar bu işlem devam eder. Bu hesaplama yöntemiyle her taksit ödemesinde kalan anapara tutarı düştüğü için de ödenecek faiz her taksit ödemesinde azalır. Bu konuda daha fazla bilgi almak ve ödeme planı oluşturmak istiyorsanız Kredi Ödeme Planı sayfamızı ziyaret edin.

23- Artan Ödemeli Banka Kredisi

Artan ödemeli banka kredisi, artış oranına bağlı olarak başlangıç kredi taksit tutarlarının sabit ödemeli krediye oranla %25 daha az olmasını sağlar. Artış vadesine bağlı olarak da kredi taksit ödemelerinde düzenli bir artış olur. İlk taksit ödemelerinin düşük olması isteyen tüketiciler için uygun bir kredi hesaplamasıdır. Ancak çekilen kredi tutarı ve vadesine bağlı olarak sabit ödemeli krediye göre artan ödemli kredinin toplam kredi maliyeti %10 daha fazla olabilir. Bunun nedeni ilk taksit ödemelerinde sabit ödemeli krediye göre daha az anaparanın ödenmesidir. Bu konuda daha detaylı bilgi ve hesaplama yapmak için Artan Ödemeli Kredi sayfamızı ziyaret edin.

24- Ertelemeli Banka Kredisi

Ertelemeli banka kredisi kullanılması durumunda seçilen belirli bir dönemde kredi taksit ödemesi yapılmaz. Genel olarak 3 ay ile 12 ay arasında kredi taksit ödemesi ertelemesi yapılabilir. Ancak kredinin ertelendiği dönemde kalan anapara da bir azalma olmayacağı için toplam kredi maliyeti sabit ödemeli krediye oranla ciddi anlamda yüksek olabilir. Bunun için ertelemeli kredi kullanmadan önce sabit ödemeli krediyle toplam geri ödemesini kıyaslamak da yarar var.

25- Hafta Sonu ve Tatillerde Bankalardan Kredi Kullanılabiliyor mu?

Resmi tatil ve hafta sonları bankaların şubeleri açık olmadığı için sadece online olarak kredi işlemi yapılabiliyor. Online kredi kullanmak için ise kredi kullanılmak istenen bankanın internet bankacılığının kredi kullanmak isteyen kişiye açık olması gerekiyor. Aksi durumda gerçekte kimin kredi başvurusu yaptığı anlaşılamayacağı için kredi işlemi de yapılamıyor.

26- Banka Kredi Borcu Nasıl Ödenir?

Bankaların kredi borcu, bankaların kendi şubeleri, havale, EFT ve kendi ATM’leriyle anlaşmalı oldukları bankaların ATM ve şubeleri üzerinden ödenebiliyor. En kolay ve rahat ödeme ise EFT ve havale yoluyla yapılıyor. Ayrıca EFT ve havale işlemlerinde düzenli ödeme talimatı da verilebiliyor.

27- Banka Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bankaların kredi taksit ödemelerinde bir gün gecikme yapılması durumunda bile gecikme faizi uygulanır ve geç ödeme olarak algılanarak kredi notunu düşürür. Bunun yanın iki taksit üst üste ödenmediği takdirde ise bankanın kredi taksitlerini iptal ederek bütün krediyi tüketiciden talep etme hakkı doğar. Bu konuda daha detaylı bilgi almak istiyorsanız Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur yazımızı inceleyin.
Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezler kullanıyoruz. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Detaylı Bilgi Close Policy
Kabul Et Close Policy