Bireysel Emeklilik Sigortası Sunan Şirketler

Ödül ve Başarılarımız

2017 Deloitte Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen 50 Teknoloji Şirketi

2017 Deloitte Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen 50 Teknoloji Şirketi

Türkiyenin En Hızlı Büyüyen Şirketleri

Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen 7. Şirketi

Endeavor Girisimi Odul

Endeavor Girişimi

Borsa Istanbul En Hızlı Büyüyen 2. Yeni Girişim Şirketi

En Hızlı Büyüyen 2. Yeni Girişim Şirketi

International Hackathon 2016

BNP Paribas Uluslararası Hackathon Kazananı

Hesapkurdu Güvencesi

256 bit SSL ile şifreleme

256 bit SSL ile şifreleme

 100% şeffaflık politikası

100% şeffaflık politikası

BDDK tarafından denetlenen kurum

BDDK tarafından denetlenen kurum

Bireysel Emeklilik Sistemi Kullanıcı Soruları

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), emekliliğin için güvenli bir şekilde tasarruf yapmanı ve bu tasarruflarını yatırıma dönüştürmeni sağlayan özel bir sistem. BES, sosyal güvenlik sistemine ek olarak ikinci bir emeklilik geliri sağlar ve yatırımların uzman portföy yöneticileri tarafından çeşitli fonlarda değerlendirilerek yönetilir.

Bireysel Emeklilik Zorunlu mu?

Bireysel Emeklilik Sistemine katılım tamamen isteğe bağlıdır.

Kimler Bireysel Emeklilik Sistemi’nden Yararlanabilir?

18 yaşını doldurmuş ve fiil ehliyetine sahip herkes Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılabilir.

Otomatik BES Nedir?

Otomatik Katılım Sistemi, çalışanların işverenleri tarafından bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dâhil edildiği bir uygulamadır.

Zorunlu BES ile Normal BES Arasındaki Fark Nedir?

Türkiye’de BES, mevcut uygulamada gönüllü katılım esasına dayanır. Otomatik Katılım uygulamasında ise devlet, işverenlerin çalışanlarını bireysel emeklilik sistemine dâhil etmesini zorunlu tutar. Çalışanlar dilerse sistemden çıkış yapma hakkına sahiptir.

Bireysel Emeklilik Şirketleri Nasıl Fon Kârı Veriyor?

Yatırılan anapara güvence altında olmak koşuluyla sigorta şirketleri, yerel ya da yabancı hisse senedi, repo, hazine bonosu, devlet tahvili, mevduat gibi değişik para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak, elde edilen kazançtan fon kârı dağıtır.

Katkı Payı Ödemelerinde Bir Artış Olur mu?

Katkı payı ödemelerini artırmak zorunlu olmamakla birlikte, dilediğin zaman katkı payını arttırabilir ya da azaltılabilir.

Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı Nasıl Oluyor?

Devlet katkısı, işveren grup emeklilik planına dâhil olan katılımcılar hariç devletin tüm bireysel emeklilik katılımcılarına belirli bir oranda yapacağı destek ödemesidir. Ödeme, devlet tarafından direkt olarak katılımcıların bireysel emeklilik hesaplarına yapılır. Devlet katkısı, sözleşme sayısına bağlı olarak değil, katılımcı bazında ödenir. Dolayısıyla katılımcı birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesine sahip olsa da kendisine ödenecek olan devlet katkısı, tüm sözleşmeler için toplamda yıllık brüt asgari ücretin %30’unu geçmeyecek şekilde yapılan ödeme tutarına bağlı olarak oransal biçimde sözleşmelere dağıtılır.

Devlet Katkısının Üst Sınırı Nedir?

Bireysel Emeklilik sözleşmeleri için devlet katkısı tutarının üst limiti 2023 yılı için 36.028,80 olarak belirlenmiştir. BES sözleşmen için 2023 yılı boyunca toplam 120.096,00 TL katkı payı ödersen, 36.028,80 TL'lik devlet katkısı tutarının tamamı bireysel emeklilik hesabına yatırılacaktır.

Devlet Katkısından Kimler Yararlanabilir?

Sisteme işvereni tarafından otomatik olarak dâhil edilmemiş ve 18 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları devlet katkısından yararlanma hakkına sahiptir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Temel Haklar Nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde fon dağılımı değişikliği, emeklilik planı değişikliği, ödemeye ara verme ve katkı payı değişikliği ve sistemden ayrılma; cayma hakkı gibi temel hakların vardır.

Bireysel Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik sisteminde yatırılan para fonlarda değerlendirildiğinden ve bu fonların ne kadar getiri sağlayacağının net olarak bilinememesinden kaynaklı olarak hesaplama konusunda net veriler alınamamaktadır.

Bireysel emeklilik sisteminin en büyük kazançlarından biri olan %30’luk devlet katkısı ise hesaplama yaparken unutulmamalıdır. BES hesaplamada önemli etkenler; çıkışta alınacak birikim tutarı, BES maaş tutarı, devlet katkısı gibi verilerdir.

Bireysel Emeklilik Nasıl Sorgulanır?

Bireysel emekliliğini, e-devlet şifresi ile e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” yazarak, sorgulanabilir.

Ödenen Katkı Payları Ne Zaman Yatırıma Yönlendirilir?

Ödenen katkı payları, şirket hesaplarına intikalini takip eden en geç ikinci iş gününde katılımcı veya varsa destekleyici kuruluş tarafından belirlenen fonlar için gerekli talimatlar verilerek yatırıma yönlendirilir.

Emeklilik Şirketine Ödenen Katkı Payı Hangi Yatırım Araçlarında Değerlendirilir?

Ödenen katkı paylarının değerlendirildiği yatırım araçları, tercih ettiğin emeklilik şirketine göre değişiklik gösterir. Yatırımlarını değerlendirebileceğin fon türlerinden bazıları şunlar: Hisse senedi fonu, borçlanma araçları fonu, para ve sermaye piyasası araçları, katkı fonu, altın ve döviz gibi kıymetli maden fonları ve gayrimenkule dayalı varlık fonları.

Emeklilik Yatırım Fonunun Diğer Yatırım Fonlarından Farkı Nedir?

Bireysel Emeklilik Yatırım Fonu, sadece bireysel emeklilik sözleşmeleri için ödenen katkı paylarının yatırıma yönlendirildiği bir yatırım fonu çeşididir. Bu fonlar, profesyonel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilir ve devlet tarafından sürekli olarak denetlenir.

BES’te Birikim Üzerinden Hangi Kesintiler Yapılır?

BES’te birikim üzerinden yapılan kesintiler giriş aidatı, yönetim gider kesintisi ve fon toplam gider kesintisidir. Kesinti tutarları emeklilik planın ve fon türlerin özelinde değişiklik gösterir. Giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi ilk 5 yıl içinde alınmaktadır. Sözleşmenin 6. yılından itibaren sonlanıncaya kadar fon toplam gider kesintisi her yıl ayrıca hesaplanır. Sözleşmeden cayma durumunda ise devlet katkısı kesintisi hesaplanır.

Emeklilik Şirketi Değiştirilebilir mi?

Mevcut emeklilik sözleşmeni en az iki yıl aynı şirkette kaldıktan sonra farklı bir şirkete aktarabilirsin. Eğer sözleşmeni daha önce başka bir şirkete aktarmışsan, en az bir yıl ilgili şirkette kaldıktan sonra emeklilik şirketini tekrar değiştirebilirsin. Aktarım, birikimin ve hak ettiğin devlet katkısı tutarının tamamını karşılayacak şekilde gerçekleşir.

BES Emeklilik Hakkı Nasıl Kazanılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde bulunmak koşuluyla ve 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanılır. Birden fazla emeklilik sözleşmesi bulunması halinde, tüm sözleşmelerden emekliliğe hak kazanılması için en az birinden bu hakkın kazanılması yeterlidir.

Bireysel Emeklilik İptal Edilebilir mi?

Bireysel emeklilik sistemine gönüllü ya da zorunlu olarak dâhil olduğun fark etmeksizin, iki ay içinde cayma hakkı kullanılabilir. İkinci aydan sonra sözleşme iptal edilirse birtakım kesintiler hesaplanacaktır.

Bireysel emeklilik sistemine gönüllü ya da zorunlu olarak dâhil olduğun fark etmeksizin, iki ay içinde cayma hakkı kullanılabilir. İkinci aydan sonra sözleşme iptal edilirse birtakım kesintiler hesaplanacaktır.

Birden Fazla Bireysel Emeklilik Hesabı Açabilir miyim?

Aynı şirketten ya da farklı şirketlerden birden fazla emeklilik sözleşmesi alma hakkı bulunmaktadır.

Bireysel Emeklilik Ödemelerine Ara Verilebilir mi?

Bireysel emeklilik ödemelerine istendiği zaman ara verilebilir.

Emekli Olmadan Önce Sistemden Çıkabilir miyim?

Emekli olmadan önce sistemden çıkılabilir. Emekli olmadan önce sistemden çıkış yapıldığı takdirde birikimin üzerinden birtakım kesintiler uygulanabilir. Sistemden çıkış yerine ödemeye ara vermek veya katkı paylarını azaltmak gibi avantajlı seçenekler mevcuttur.

Sistemde Emekli Olma Yaşı Kaç?

Emeklilik yaşı, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş tarihinden itibaren on yıl boyunca sistemde bulunmak şartıyla 56’dır.

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezler kullanıyoruz. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Detaylı Bilgi
Kabul Et